USA-styrkor retirerar från Falluja

I Irak är belägringen av det sunnimuslimska fästet Falluja på väg att upphöra. Enligt ögonvittnen har de amerikanska marinkårssoldaterna i stadens utkanter börjat montera ned sina posteringar. Det är dock fortfarande oklart om en uppgörelse har nåtts.

Vid gryningen på fredagen var det tyst och lugnt över Falluja, till skillnad från de senaste dagarnas tunga eldgivning som pågick ända fram till natten mot fredagen. Men nu lämnar amerikanska stridsvagnar en del av befästningarna.

En irakisk styrka på 1 000 man, under befäl av en general från Saddam Husseins forna irakiska armé, väntas gå in i Falluja under dagen. Detta efter en överenskommelse på torsdagen mellan före detta irakiska officerare och en amerikansk befälhavare.

Mycket är osäkert
Det är dock oklart hur den här uppgörelsen ser ut och vilket uppdrag styrkan har. Därmed är det också osäkert hur den kommer att handskas med de radikala grupperingar av sunnimuslimer som lett striderna inne i stan, och hur lojal den nybildade styrkan är med ockupationsmakten.

Utanför Falluja är fortfarande amerikanska marinkårssoldater på plats. De håller sina posteringar i det område väster om staden där striderna har varit allra hårdast.

Invånarna återvänder
Ett tecken på att situationen nu kan bli lugnare är att de invånare som flytt stan under de gångna dagarnas blodiga strider nu köar vid militärposteringarna för att få återvända hem.

Enligt läkare har omkring 600 irakier dödats i Falluja under striderna.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".