Llosa: "Ett erkännande av spanska språket"

Den peruanske författaren Mario Vargas Llosas kommer att få årets nobelpris i litteratur, meddelade Svenska Akademin i dag. På torsdagskvällen framträdde Llosa på en presskonferens i New York där han just nu uppehåller sig.

Som alla nobelpristagare var Llosa tacksam mot Svenska Akademin och överraskad över att han fick priset.

Kanske stämmer det. Llosa har visserligen länge varit bland dem som blivit tippade men kanske inte så mycket på senare år.

Nobelpriset kommer inte få Llosa, som är 74 år, att sluta författa och det kommer inte heller att påverka hans skrivande.

– Jag kommer att fortsätta att skriva till den sista dagen jag är i livet.

Svenska Akademin säger att Llosa får priset för att han lyckats kartlägga maktens strukturer.

Llosa uppfattas ofta som en politisk författare och personligen har han gått från att ha varit vänster till att bli högerliberal som till och med ställt upp i presidentvalet i Peru - men han vill bli ihågkommen först och främst som en författare, säger han.

– Fast en latinamerikansk författare kan inte förbigå politiken och makten, säger Llosa.

Han säger att han ser priset lika mycket som ett erkännande av honom som av det spanska språket och av den latinamerikanska litteraturen som de senaste decennierna har funnit sin plats i världskulturen.

Han sa också att han läst samtliga av deckarförfattaren Stieg Larssons böcker och att han tycker att det är bra litteratur, sedan tillade han - kanske som en rättelse - att det är "god underhållning".

Mario Vargas Llosa

Född 1936 i Peru.

Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963.

Han har först och främst gjort sig känd som romanförfattare, men har även skrivit noveller, essäer och reportageböcker.

Bland hans romaner kan också nämnas Kriget vid världens ände, Bockfesten och Tant Julia och författaren.

Vargas Llosas romaner - 20 till antalet - finns utgivna i dryga trettiotalet länder och många av dem finns översatta till svenska.

Vargas Llosa - som även undervisat och som presidentkandidat gjort ett inhopp i den peruanska politiken - skriver också i den spanska dagstidningen El País.

Källa: Svenska Akademien och Norstedts förlag. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".