Överbeläggningar ledde till två patienters död

Överbeläggningar och ovan, inhyrd personal kan ha bidragit till att två patienter dött på ortopeden på Danderyds sjukhus, enligt Socialstyrelsen som är kritisk.

Gustav Neander är verksamhetsechef på ortopeden.

– Först och främst måste vi allvarligt beklaga det som har skett. Vi ser med djupaste allvar på det här och har mötts i sjukhusledningen och diskuterat det här. Vi ser att vi måste vidta åtgärder, vi har brister som vi måste korrigera och det här är mycket allvarligt för oss. Vi ser allvarligt på det hela och vill göra vad vi kan för att förbättra situationen, säger Gustav Neander.

Händelserna som Dagens Nyheter berättar om i dag rör en man och en kvinna i 90-årsåldern som fallit och brutit benet respektive höften.

De låg inne i flera dagar medan det var överbeläggning, och personalen var ovan eftersom delar av den ordinarie personalen var på planeringsdagar.

I båda fallen blev det fel i behandling och medicinering och när patienterna fick mörka kräkningar eller avföring så gjordes för lite för att se om det var blod i den.

Enligt Socialstyrelsen kan överbeläggning med hög arbetsbelastning och ovan personal ha bidragit till patienternas död och kan ha inneburit "stora patientsäkerhetsrisker för övriga patienter".

Gustav Neander håller med om att beläggningen är ett problem.

– Det är en bidragande orsak. Risksituationer blir större om man har en hög beläggning. Nu gör vi en mängd åtgärder för att försöka komma till rätta med överbeläggningen vid Danderyds sjukhus. Det har varit ett projekt i att försöka påverka, att använda patienthotellet, att få tidigare utskrivningstider och få bättre samarbete med geriatriken, säger Gustav Neander.

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm är kritisk mot bristen på vårdplatser i allmänhet och tycker att sjukhusledningarna tydligt borde berätta för landstingspolitikerna hur det hotar patientsäkerheten.

– Vården har haft överbeläggningar, kroniska överbeläggningar i över ett decennium. Både läkare och sjuksköterskor har hela tiden pekat på att detta är en av de största patientsäkerhetsriskerna. Till slut så inträffar sådana här fall, säger Lars-Erik Holm.

Hur förvånad är du?

– Inte alls förvånad, jag tycker inte att vårdansvariga tar det ansvaret. De förstår inte tillräckligt väl vilka patientsäkerhetsrisker man förenar med överbeläggningar, säger Lars-Erik Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".