Oviss framtid för Venezuelas president

Efter månader av oklarhet har nu regeringen och oppositionen i Venezuela accepterat en metod för att avgöra den utdragna konflikten om en eventuell folkomröstning om president Hugo Chavez har en framtid som president eller inte.

I Venezuela anklagar alla varandra för att fuska. Det är en passionerad konflikt, men också så fylld av formaliteter och paragrafrytteri att den nästan varit omöjlig att följa. Många har för länge sedan glömt bort vad den egentligen handlar om.

Men nu, sen både oppositionen och regeringen har accepterat ett förslag från valmyndigheten, så kan man kanske ana ett slut.

I grunden handlar konflikten om oppositionens försök att tvinga Hugo Chavez att avgå.

Namninsamlingar
Efter mängder av demonstrationer, ett misslyckat kuppförsök, en halvårslång strejk och ännu fler demonstrationer, så satsade oppositionen på att utnyttja en möjlighet som författningen ger; att samla in 2,5 miljoner namnteckningar och kräva en folkomröstning.

Entusiasmen under namninsamlingskampanjen var stor, men förbyttes i besvikelse och ilska när valmyndigheten efter långt om länge förklarade att den bara godkänt 1,9 av de över tre miljoner namnteckningar man fått ihop.

300 000 namnteckningar underkändes helt och en dryg miljon ifrågasattes av valmyndigheten.

Folkomröstning möjlig
Vad man nu har enats om är en metod för att verifiera dessa ifrågasatta namnteckningar. Under de fyra sista dagarna av maj ska alla de vars namnteckningar ifrågasatts kunna bekräfta dem. Om så bara hälften gör det så når oppositionen upp till de 2,5 miljoner namnunderskrifter som behövs och i så fall kommer valmyndigheten att utlysa en folkomröstning till den åttonde augusti.

Om oppositionen segrar då, så har den uppnått sitt mål; att tvinga fram nyval trots att Hugo Chavez bara suttit hälften av sin mandatperiod.

Men även om det blir folkomröstning, så är oppositionens seger långt ifrån säker. Just nu lutar opinionsmätningarna snarare åt en seger för Hugo Chavez.

Men oavsett hur det går, så skulle kanske bara det faktum att en folkomröstning alls hålls kunna bidra till att få slut på spiralen av anklagelser och därmed skapa ett lite mindre förgiftat politiskt klimat än det som rått i Venezuela de senaste 2-3 åren.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista