Många vuxna polistaktik inför 1 maj

Förutom demonstrationer så har 1 maj har på senare år handlat mycket om bråk och skadegörelse, särskilt i Stockholm. I år tar Stockholmspolisen därför hjälp av frivilliga organisationer och helst så många föräldrar och andra vuxna som möjligt.

– Jag är väldigt nöjd med att vi har många vuxna ute, föräldrar, frivilliga oganisationer och fältassistenter från Stockholms stad, säger Karin Götblad, länspolismästare i Stockholm.

Hur ska de här människorna, som inte är poliser, veta hur de ska agera om det hettar till?

– De flesta människor är faktiskt kloka. Jag tror att det räcker långt med att vi är många vuxna ute som pratar med ungdomarna.

– De allra flesta ungdomar är också fredliga och vill varken ha våld eller skadegörelse. De vill bara framföra sina åsikter och vi ska hjälpa till att se till att de får göra det under former som inte innebär upplopp och skadegörelse.

Ni har ju tidigare misslyckats med att skilja dem som är bråkmakare från dem som är ute i fredliga syften, hur ska ni göra den här gången?

– Den här planeringen med att både arbeta mer förebyggande samtidigt som vi uppträder mer beslutsamt när det förekommer våld hoppas vi ska leda till framgång.

Hur ska ni kunna ha en dialog med dem som inte vill prata med er från polisen?

– Det är en uppgift för hela vuxensamhället. Vi måste hela tiden försöka anstränga oss för att få en dialog även med grupper som inte vill det. Det finns ingen annan väg än att försöka prata med människor.

– Men vi ska självklart också visa att vi inte accepterar att ungdomar kommer med järnrör, slangbellor med stålkulor, färg och annat som man använde för bara några veckor sedan vid demonstrationen vid Nalen. Sådant uppträdande är fullkomligt oacceptabelt och farligt och det ska vi ingripa med kraft emot.

Kommer ni att gripa ungdomar med sådana attiraljer snabbt?

– Vi plockar av dem attiraljerna i vart fall, säger Stockholms länspolismästare Karin Götblad.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista