Ryssland får backa i avtalet med EU

I veckan skrev Ryssland på ett nytt avtal med EU som från och med 1 maj utvidgas med tio nya länder. Det talas om en rysk framgång men frågan är om de inte fått backa en hel del.

Avtalet beskrivs här i Ryssland som en seger för Ryssland och ett nederlag för EU-länderna. Detta trots att Ryssland i själva verket inte fått igenom flera av sina tidigare krav.

”Europa retirerar” och ”en stor framgång för ryska förhandlare” så har det nya avtal som skrevs under i tisdags mellan Ryssland och det utvidgade EU beskrivits här i Ryssland trots att det snarare är så att Ryssland givit upp en del av sina tidigare krav för ett avtal.

Backar på viktiga punkter
Frågan om de ryska minoriteternas rättigheter i Estland och Lettland nämns inte längre, ett tidigare oavvisligt krav från rysk sida.

I flera av de ryska dagstidningarna fick EU-avtalet stort utrymme men inte någon tog upp det på sin första sida.

Det uppenbara nederlaget för Ryssland vad gäller minoriteterna och flera andra handelsavtal förvandlas i tidningarna till segrar.

Estland flyttar trupper till gränsen
Statsägda tidningen Russiskaja Gazeta noterade bara avtalet i en kort artikel som framförallt handlade om att Estland nu kommer flytta sina trupper från gränsen mot Lettland till den ryska gränsen och att landet satsar 64 miljoner euro på en militär förstärkning av den ryska gränsen.

Affärstidningen Kommersant skriver att Rysslands möjligheter att komma med i världshandelsavtalet WTO nu har ökat och kommer snabbare tack vare EU-utvidgningen och avtalet med Ryssland.

Oklart om Kaliningrad
När ryska medborgare i enklaven Kaliningrad känner sig helt övergivna av sin stat hävdar media att EU-avtalet säkrar fortsatt tullfria transporter till Kaliningrad.

Men inget sägs om hur det blir med persontrafiken från Ryssland via de nya EU-länderna och till Kaliningrad.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista