Kd nere på 4 procentsnivån

Kristdemokraterna har så lågt väljarstöd att partiet riskerar att inte komma in i riksdagen om det vore val idag. Det visar opinionsinstitutet Temos mätning som publiceras idag i Dagens Nyheter. 

Kristdemokraternas nye partiledare Göran Hägglund vill inte kommentera att väljarstödet är nere på fyra procent.

Kristdemokraterna har gått nedåt i opinionsmätningarna den senaste tiden och efter valet av ersättare till Alf Svensson har det bara fortsatt visar Temos nya siffror.

Temos mätning omfattar frågor till 3.762 personer och visar att kristdemokraterna är nere på fyra procents väljarstöd.

Nära spärren
Skulle det vara val idag finns det en risk att partiet inte skulle klara fyraprocentsspärren till riksdagen och därmed hamna utanför.

I förra valet 2002 hade partiet 9,1 procent av rösterna. Det är alltså mer än en halvering av stödet. Kd tappar enligt opnionsundersökningen röster till framförallt moderata samlingspartiet. Det är kd:s kärntrupper som sviker. Äldre personer och många väljare i Småland har bytt parti.

Göran Hägglund har suttit en knapp månad som partiledare och siffrorna har alltså bara blivit sämre.

Partisekreteraren svarar
Inom partiet kom det som en överraskning att han inte vill kommentera Temos opinionssiffror. Hans pressekreterare säger att hon trodde att han skulle ställa upp på en intervju, men Göran Hägglund låter idag partisekretetare Urban Svensson ta hand om uppgiften att svara på frågor.

– Vi visste att det skulle vara en tuff tid just kring partiledarskiftet och innan folk lärt känna den nye. Det har också varit väldigt mycket internt fokus där vi inte har drivit våra frågor kring familj, äldrepolitik och sjukvård.

Men hade det inte varit bra om Göran Hägglund hade kommenterat sifrorna?

– Just nu är han på resa. Vi har gjort den arbetsfördelningen. Han kommer att kommentera dem ofta, det lovar jag.

Han kommenterade opinionsmätningarna på rikstinget i april...

– Han kommer att kommentera dem i en mängd intervjuer. Men just när en opinionsmätning släpps, första dage, så har vi gjort arbetsfördelningen att jag tar den delen. Han har en otrolig mängd intervjuer, debatter och annat. Han har fullt upp ändå, påstår Göran Hägglund.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".