Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminella mc-gäng sprider sig i Europa

Kriminella mc-gäng som Hells Angels och Bandidos har de senaste åren vuxit i Europa och har nu fler underavdelningar här än i USA. Framför allt syns nu expansionen i sydöstra Europa.

Tommy Hydfors, biträdande rikskriminalchef här i Sverige, säger att Europa blivit en allt mer attraktiv marknad för de kriminella.

– Det är så pass mycket folk i Europa, vi är en gemensam marknad, man kan resa mellan länderna utan pass. Det är lätt att arbeta i ett Europaperspektiv.

Så säger biträdande rikskriminalchef Tommy Hydfors om varför Europa är det område i världen där etableringen av kriminella mc-gäng nu ökar snabbast. Enligt honom gör den fria marknaden att de lätt kan transportera prostituerade, narkotika, och svart arbetskraft mellan länderna.

I Europa finns nu 425 olika underavdelningar till de kriminella mc-grupperingarna Hells Angels, Bandidos och Outlaws, enligt siffror från polisens europeiska samarbetsorgan Europol. Främst syns expansionen i länder som Turkiet och Albanien, och enligt Tommy Hydfors vid Rikskriminalpolisen är det allvarligaste med expansionen att den ger mc-gängen fler transportvägar in i EU.

– Man får personer som kan sköta logistik med smugglingen utav narkotika och prostituerade in mot Europa, säger han.

Också Sverige hör till de länder där mc-gängen fortsätter att växa, enligt Rikskriminalpolisen, som sedan ungefär ett år har särskilda aktionsgrupper i kampen mot den organiserade brottsligheten. Där samarbetar flera myndigheter som polisen, Kronofogdemyndigheten och Skatteverket för att till exempel kunna beslagta de kriminellas egendomar.

– Vi går rätt hårt mot de kriminella gängen, både mc-gängen och andra gäng. De säger själva utifrån de kontakter vi har att det har effekt. Det är jobbigt att parera oss i dag, säger biträdande rikskriminalchef Tommy Hydfors.

Utbredningen

Under de senaste fem åren har kriminella mc-gäng brett ut sig i sydöstra Europa och Turkiet. På Balkan har de etablerat sig i Albanien, Bosnien, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien och Turkiet.

Källa: Interpol (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".