Thomas Bodström

Thomas Bodström petas ur justitieutskottet

Den förre justitieministern Thomas Bodström (S) får inte fortsätta som ordförande för justitieutskottet. Det bekräftar Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin för TT. Bodström ersätts av Morgan Johansson.

Beslutet om att Johansson tar över efter Bodström ska fattas av den socialdemokratiska riksdagsgruppen i eftermiddag.

Valet av 40-årige Morgan Johansson, som var folkhälsominister under S-regeringens tid, innebär att han blir justitieutskottets ordförande i fyra år. Han var ledamot i samma utskott 1998 – 2002.

Om Bodström, som rest till USA med familjen, ska få tjänstledigt från riksdagen avgörs formellt på onsdag.

Mona Sahlin bekräftar att valberedningen föreslår Morgan Johansson till topposten i justitieutskottet i stället för Bodström.

– Riksdagens justitieutskott är väldigt viktigt. Det området kommer att spela stor roll under mandatperioden. Det handlar både om att vara kunnig på brott och straff och kriminalpolitik, men också om att diskutera sociala orsaker, klyftor och klassamhällets roll när det gäller brott och straff. Där har Morgan Johansson en alldeles utmärkt bakgrund, säger Sahlin till TT.

På frågan om varför Bodström petas från utskottet svarar Sahlin:

– Han är ju inte här. Riksdagens utskott ska ju fungera från första dagen.

Men Sahlin riktar ingen kritik mot Bodström utan påpekar att hon och Bodström har varit överens sedan länge om att han skulle åka till USA med familjen.


TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".