Företag orsakar miljöskador för miljardbelopp

3 000 av världens största företag orsakade miljöskador under 2008 för i runda tal 14 000 miljarder kronor, och det här hotar pensionsutbetalningar till framtidens pensionärer. Det här hävdas i en ny FN-studie.

Att kostnaderna för miljöskador kan bli enorma har väl de flesta av oss i färskt minne. BP:s oljehaveri i Mexikanska golfen har tvingat BP att sätta av 32 miljarder dollar för att täcka kostnaderna. Och nu senast handlar det om miljökatastrofen i Ungern där giftigt rötslam kommit ut i floden Donau.

FN-studien har räknat ut att kostnaderna för miljöskadorna i världen totalt kostade 6 600 miljarder dollar under 2008. En tredjedel av de här kostnaderna orsakades av 3 000 storföretag, många av dem inom gruv-, olje- och stålindustrin. Koldioxidutsläpp är det största problemet, andra problem är föroreningar av vatten och utsläpp av miljögifter.

Experter varnar nu för att de här kostnaderna kommer att öka snabbt de närmaste åren och hota pensioner som investerats i bolag som på ett eller annat sätt måste börja betala för de här skadorna på miljön. FN-studien uppmanar också investerare att sätta press på sina bolag för att förmå dem att få ned miljöskadorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".