1 av 2
Död fisk i floden Marcal efter slamutsläppet. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - här flyter floden Donau
Ungern

Giftigt slamutsläpp kan sippra ner i grundvattnet

Saneringsarbetet efter miljökatastrofen i Ungern fortsätter. Det var i måndags som en damm brast och frätande slam från en aluminiumfabrik vällde ut. Även om gifterna nu har spätts ut finns en överhängande risk för att giftiga tungmetaller sprids, enligt miljöorganisationen Greenpeace.

Det giftiga utsläppet har nått Donau, men ungerska miljömyndigheter uppger nu på förmiddagen att gifthalterna har sjunkit genom att gifterna spätts ut.

Men risken för att tungmetallerna sprids är alltså stor, enligt Greenpeace.

– Med vattnet i Donau kommer det här att transporteras längre bort och spridas över större områden. Analyserna är inte klara när det gäller exakt vad det här slammet innehåller, alltså hur mycket tungmetaller. Det beror naturligtvis på hur mycket det kommer att sprida sig. Det är en väldigt mycket större vattenmängd i Donau. Vad man hoppas på är att det kommer att späs ut. Men även ekosystemen längs med Donau kommer att uppleva tungmetallförgiftning, säger Therese Jacobsson, som är ekotoxikolog på Greenpeace.

Det är alltså fortfarande ovisst vilka gifter slammet innehåller. Medan ungerska myndigheter har sagt att det röda slammet inte innehåller tungmetaller, har ungerska Greenpeace gjort mätningar som visar på höga halter av arsenik, kvicksilver och krom.

Det gör att det blir mycket svårt att sanera de byar och stora markområden som dränkts av slamvågen.

– Problemet med det här är att just tungmetaller inte är ett ämne som bryts ner. Det finns kvar och anrikas. Det kan även sippra ut i grundvattnet i området. Människor måste få sitt vatten någonstans ifrån och det riskerar också att bli förgiftat, även på sikt. Även om man tar bort det översta jordlagret har det naturligtvis redan hunnit sippra ner lite längre ner i jordlagren, säger Therese Jacobsson.

Medan vattendragen har forslat slammet vidare ut i Donau har de akut frätande ämnena spätts ut till nivåer strax över Donaus normala pH-värde. Det visar mätningar som de ungerska miljömyndigheterna gjort på morgonen.

Men oron för de långsiktiga följderna är stor nedströms Donau på dess väg mot Svarta havet.

Serbien, Kroatien och Rumänien ska göra egna mätningar för att bevaka hur dricksvattnet påverkas.

Ännu fyra dagar efter dammbrottet saknas tre personer och en av de 150 skadade svävar mellan liv och död.

Fyra personer dödades genast av det framvällande frätande slammet.

Räddningspersonal har dels försökt neutralisera det starkt basiska utsläppet genom att hälla i syror i vattnet. De kämpar också med att skrapa bort det rödaktiga slammet från marken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".