1 av 2
Få kvinnor är med och bekämpar bränder. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
2 av 2
Brandmannen Nina Öberg. Foto: Daniel Rundqvist / Sveriges Radio.

Långt ifrån jämställt inom brandförsvaret

Trots stora satsningar är det fortfarande svårt att locka kvinnor att bli brandmän. Bara knappt två procent av alla landets brandmän är kvinnor.

– Jag har det bra på min arbetsplats - känner mig inte särbehandlad utan jag är en kollega, säger brandmannen Nina Öberg i Norrköping. Hon tycker att mycket ändå har hänt.

Men det väcker fortfarande mycket uppmärksamhet när du kommer?

– Från allmänheten kan det fortfarande vara lite så: oj, det är en tjej som är brandman. Men för mina kolleger är det nog väldigt naturligt nu.

Sedan landets första kvinnliga heltidsbrandman anställdes i mitten av 90-talet har antalet ökat för varje år. Men det går långsamt och idag utgör kvinnorna knappt hundra av landets totalt dryga 5 000 heltidare.

Hittills har det ofta funnits många praktiska hinder, som omklädningsrum, onödigt tung utrustning eller hur man hanterar en graviditet. Men det handlar också om attityder som måste förändras. menar Nina Öberg.

– Jag tror ju lite på barnböckerna - numera har man mer kvinnor där och att vi är ute på skolorna till exempel när vi är ute och pratar med ungdomar, på skolorna till exempel. Det är många unga tjejer som kommer fram och pratar med en och tycker att "oj! - kan jag också bli brandman. Det visste jag inte."

Anders Axelsson arbetar med jämställdhetsfrågor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och har ett ansvar just för att öka andelen kvinnor i yrket. Målet är att 40 procent av dem som nyanställs 2015 ska vara kvinnor. Idag ligger den siffran på 10 procent.

– Vi väntar nog fortfarande på det stora genombrottet, men vi tycker ändå att det går i rätt riktning.

På de utbildningar som finns för blivande brandmän ökar kvinnoandelen. Men när man gått ut är det fortfarande lättare för männen än kvinnorna att hitta ett jobb. Och det kan delvis handla om arbetsgivarnas inställning menar Anders Axelsson.

– Att vara brandman är i viss mån att bekräfta och visa manlighet. Och förekomsten av kvinnor inom ett sådant yrke gör att den möjligheten minskar och då blir det också ett motstånd mot att få in tjejer i räddningstjänsten.

Så det är enklare för en man att anställa en man?

– Vi har en tendens att anställda människor som är lika dem som redan finns i organisationen.

Nu i veckan träffades en stor del av landets kvinnliga brandmän till en konferens i Linköping. Med på konferensen fanns också flera gymnasieelever.

Lillemor Resare och Clara Engman går naturvetenskaplig linje med inriktning räddningstjänst på Värmdö gymnasium. De tvekar ändå fortfarande efter att ha besökt några brandstationer.

– Det är väldigt mansdominerat och känns kanske som om det skulle behöva anpassas lite bättre för kvinnor innan jag kan ta steget och bli brandman själv.

– Det begränsar en väldigt mycket om man inte ens kan byta om i fred eller att det hänger en massa nakna kvinnor på väggarna - det känns lite halvkul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista