Handelsminister Ewa Björling

EU på väg avgöra språkfrågan för patent

En EU-fråga som berör tusentals svenska företag kan slutligen vara på väg mot en lösning. Det handlar om att det hittills varit för dyrt att patentskydda sin proudukt i Europa. När EU:s konkurrensministrar möts på måndag i Luxemburg kan det sista steget mot en lösning komma och diskussionen i Luxemburg kommer att handla om språket.

"Hello there", "Bonjour", "Gutentag", engelska, franska och tyska. En hel patentansökan kommer, om det förslag som nu finns går igenom, bara att vara översatt till ett av de här tre språken.

Själva patentkravet i ansökan, ungefär fyra av tjugo sidor, kommer att översättas till ytterligare två språk. Bara om en tvist uppstår blir det någon annan översättning, till exempel till svenska.

Frågan om ett gemensamt EU-patent har diskuterats under hela EU:s livstid, i drygt femtio år. Just nu är frågan närmare sin lösning än någonsin förut.

Men fortfarande säger två av EU:s 27 länder nej. Handelsminister Ewa Björling (M) är med i mötet i Luxemburg på måndag och säger så här om möjligheten till att alla ska komma överens.

– Just nu ser det inte ut så. Det ser ut som om Italien och Spanien fortsatt är väldigt motsträviga, säger hon.

Men även utan Spanien och Italien kan det bli någon form av lösning. Den går ut på att de länder som vill går vidare och inför regler som gäller alla EU-länder utom två. Detta under förutsättning att alla inte vill vara med.

– Finns inte den möjligheten då tycker jag att det är viktigt att vi går vidare med ett så kallat fördjupat samarbete där de EU-länder som vill ansluta till et tgemensamt patent också kan göra det för vi har inte råd att vänta längre på detta, säger handelsminister Ewa Björling, som i riksdagens EU-nämnd i dag fick godkänt för den svenska linjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".