Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ansvarig politiker: Danderyd har resurser nog

Två patienter på ortopeden på Danderyds sjukhus avled efter fel i behandling och medicinering. Enligt Socialstyrelsen kan överbeläggning ha bidragit till dödsfallen. Men moderata sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt säger att sjukhuset har fått tillräckligt med resurser för att klara av situationen.

– Danderyds sjukhus har, vad gäller de ekonomiska resurser, levererat ett stort överskott under föregående år och prognostiserar ett stort överskott under innevarande år, så de ekonomiska resurserna kan de plockar in för att bedriva en god hälso- och sjukvård, säger Filippa Reinfeldt.

Hon tänker nu följa hur sjukhuset agerar.

– Jag ser naturligtvis oerhört allvarligt på det som har hänt. Därför är det bra, tycker jag, att frågan kommer starkt i fokus och att, när man får den typen av allvarlig kritik från Socialstyrelsen, så är det naturligtvis än viktigare att också inte bara följa frågan, utan att också åtgärda de brister som påvisas.

Från läkarhåll varnas nu för att fler patienter kan dö om inte platserna blir fler.

– Det är inte förvånande, utan precis vad man kan förvänta sig om man låter en sådan här situation fortgå. Jag tror att vi kommer att få se fler sådana här fall om det inte sker en radikal omläggning - det vill säga att man börjar bygga ut antalet vårdplatser, säger Thomas Flodin i Stockholms läkarförening.

Vad är det som har skett, varför tror du det?

– För att bristen på vårdplatser tvingar personalen att ta orimliga risker. Det vill säga bristen på vårdplatser tvingar personalen att hantera patienterna på ett patientosäkert sätt.

Efter dödsfallen på Danderyds sjukhus säger Socialstyrelsen och nu också Läkareföreningen att de ansvariga för vården inte tar problemen med överbeläggning på allvar. Enligt Thomas Flodin har överbeläggningen på Stockholmssjukhusen pågått länge.

Fallen på Danderyd handlar om en man och en kvinna i 90-årsåldern som fallit och brutit sig. De lades in på ortopeden när det var överbelagt och personalen var ovan eftersom delar av den ordinarie personalen var på planering. I båda fallen blev det fel i behandling och medicinering och patienterna avled.

Göran Stiernstedt, som är ansvarig för vård och omsorg på kommunernas och landstingens intresseorganisation, SKL, medger att problemet med överbeläggning är allvarligt men att det kan vara organisationen av vården som är det är fel på.

– Lösningen behöver inte alltid bara vara fler vårdplatser. Vi har fortfarande problem med bristande flexibilitet. Det vill säga att man kan konstatera på de sjukhus där problemet finns att ibland finns lediga vårdplatser - och ibland ganska gott om det till och med på andra kliniker. Det är vissa kliniker som drabbats av problemet och då kan det vara den inre styrningen som brister, säger Göran Stiernstedt på SKL.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".