Minskning av Kosovostyrka väcker kritik

Sedan de etniska oroligheterna i Kosovo blossade upp på nytt i mitten av mars har den svenska Kosovo-bataljonen legat i höjd beredskap. Enligt Karl Engelbrektsson, som är chef för den svenska Kosovo-bataljonen, sliter det hårt på personalen.

– Det har varit en påfrestning som har inneburit att vi har jobbat mycket hårdare. Vi har bevakning dygnet runt av de serbiska byarna och vissa viktiga kulturarv, som det serbiska klostret i Grassanica. Det sliter hårt på truppen och det är ett ökat hotläge, säger Karl Engelbrektsson, chef för den svenska Kosovo-bataljonen.

Så sent som natten till fredagen fick de svenska trupperna rycka ut sedan en kosovoalbansk polis mejats ner med kulspruteeld i en park i Pristina. Sedan oroligheterna i mitten av mars är det svenska soldater som upprätthåller säkerheten i Pristina. Detta för att polisen, både den lokala och FN-polisen, just nu inte har tillräckligt med respekt hos befolkningen för att klara säkerheten.

Ska minska styrkan
Det är i det här läget som Sverige och även andra länder har ett preliminärt beslut på att minska antalet soldater i Kosovo. Karl Engelbrektsson menar att detta kan bli bekymmersamt.

– Det betyder att min yttersta chef här, chefen för Kfor, har ett problem i det område vi nu uppträder i. Resurserna är inte tillräckliga för att lösa de uppgifter vi nu har, säger Karl Engelbrektsson.

Begränsade resurser
Försvarsminister Leni Björklund är på fredagen på besök i Kosovo med anledning av att Sverige lämnar över befälet för den multinationella Kfor-styrkan till Finland. Hon säger att regeringen funderat på problemet med för lite soldater, men att Sverige har förfrågningar på annat håll och att det helt enkelt är svårt att få de svenska soldaterna att räcka till.

– Det blir alltså svårt för att Sverige är ett land som är begränsat i storlek och resurser. Vi kan inte klara hur stora operationer på hur många ställen som helst, säger Leni Björklund.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".