1 av 3
Poliserna ska göra klart utredningen på plats. Foto: Daniel Rundqvist/SR.
2 av 3
Poliser med bärbar dator. Foto: Daniel Rundqvist/SR.
3 av 3
Rikspolischef Bengt Svensson. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Polisen sparar tid med bärbara datorer

Polisen ska nu kunna utreda många mindre brott direkt på gatan, genom bärbara datorer. Genom att slippa åka in till stationen och rapportera ska man spara tid och pappersarbete samtidigt som synligheten ökar. Först ut i landet med den nya metoden är Norrköping där den invigdes i dag.

Tommy Larsson är ordningspolis i Norrköping, och en av de första att använda tekniken.

– Öppnar upp programmet, och så fyller man i vad som har inträffat, plats och berörda parter, säger Tommy Larsson.

Med den bärbara datorn ska Tommy Larsson och hans kollega från och med i dag göra färdiga utredningar av småbrott direkt på plats. Anmälan, vittnesuppgifter och annat. Till en början handlar det om snatterier, trafikbrott och brott mot knivlagen, men det ska sen kunna utökas. Rapporten går direkt till åklagaren, utan mellanhänder.

– Har man möjligheten att göra klart en utredning på plats så är man ute på fältet när man gör det. Då finns man tillgänglig och synlig, säger Tommy Larsson.

Norrköping är först i landet, men en bit in i nästa år ska metoden användas i hela landet. Istället för att skriva för hand och sen åka in till polisstationen och rapportera till en kriminalare ska tid sparas och utredningarna snabbas på. Rikspolischefen Bengt Svensson som invigde testet i Norrköping tror det kommer göra polisen mer synlig.

– Det blir snabbare, bättre hantering, kvalitetssäkert. Det blir en ökad tillgänglighet gentemot allmänheten, och vi kommer snabbare till andra arbetsuppgifter, säger Bengt Svensson.

Men det kommer också betyda att polismännen blir kvar på brottsplatsen.

– Man har den misstänkte kvar också, vilket gör att man kan ställa kompletterande frågor. När man skickar iväg det är det fullständigt klart, inga överlämningar till någon annan person som måste sätta sig in i ärendet. Åklagarna får det från källan, så att säga.

Du ser inte en risk att det blir sämre kvalitet på utredningarna genom att folk snabbt ska klara av de ute på plats och vill komma iväg till nästa sak?

– Det är naturligtvis så att man hela tiden måste ha kvaliteten i förgrunden, och är det så att ärendet kräver mer och besvärligare utredningar ska det in till kriminalpolisen. Men på det här sättet frigör vi tid för kriminalpolisen att ägna sig åt de brott som behöver mer kvalificerade insatser, säger Bengt Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".