Tortyrbilder från Irak chockar västvärlden

De hårresande bilderna på hur irakier torteras och förnedras av amerikanska soldater i det gamla ökända Abu Ghraib-fängelset, strax väster om Bagdad, väcker chock och förfäran i västvärlden. Arabiska medier ser dem i stället som bevis för det de redan anser sig veta - USA-arméns omoral.

Grupper av nakna män placerade på ett sådant sätt att intrycket blir att de har sex med varandra. En kvinnlig, amerikansk soldat stående bredvid en naken, irakisk fånge med en kasse dragen över huvudet - hon pekar mot fångens könsorgan och skrattar...

Bilderna rullar nu hos de båda stora arabiska tv-kanalerna, Al-Arabiya och Al-Jazeera, tillsammans med bilden på en stackars fånge som tvingats upp på en mycket liten låda. Där står han med elsladdar fastsatta vid händerna och en kasse över huvudet. Han har fått veta att om han ramlar ner från lådan aktiveras elektriciteten och han kommer att dö. Det här är dock inte sant - sladdarna är överhuvud taget inte nätanslutna.

Väcker hat
I arabvärlden väcker bilderna på nakna personer i sig mycket starka känslor. Omständigheterna här är långt värre. Sex mellan människor av samma kön är ett förbjudet område och fångar som tvingas posera så är den allra värsta förnedringen.

Vilka reaktionerna blir i arabvärlden är det för tidigt att säga. Det är först i dag, fredag, som de chockerande bilderna visas och i Irak kommer inga tidningar ut på fredagar. Men de kraftfulla reaktionerna framför allt i Storbritannien men också i USA tyder på en stark oro för att det redan existerande hatet mot ockupationsmakten kommer att förstärkas ytterligare.

Premiärminister Tony Blairs talesman underströk gång på gång under fredagen att övergrepp gjorda av ett fåtal soldater i Abu Ghraib-fängelset måste ses som förfärande undantag, i strid med alla instruktioner soldaterna har fått inför uppdraget i Irak.

Frågor har redan ställts
Tony Blairs speciella sändebud i Irak, Ann Clwyd, säger till tv-bolaget BBC att hon efter ett besök i Abu Ghraib-fängelset ställde frågor till en, som hon säger, högt uppsatt person i Vita Huset om förhållandena i fängelset. Hon fick då försäkringar om att inga övergrepp pågick innanför fängelsemurarna. Efter besöket var hon också djupt oroad över att många fångar hölls kvar där under långa tider och att familjerna i många fall inte ens fick veta var deras anhöriga fanns.

Ledningen för Abu Ghraib-fängelset kommer att ställas inför rätta tillsammans med sex soldater. Redan förra månaden suspenderades 17 soldater på grund av övergrepp mot fångar.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se