Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Starka reaktioner på fredspristagaren

Kinesisk polis spärrar av gata där Liu Xiaobos bostad ligger.Foto: Andy Wong/Scanpix.

Från hela världen kommer det reaktioner, starkast från Kina som återigen säger att relationen till Norge kommer att bli lidande och hävdar att valet av fredspristagare står i strid med Nobels principer.

En kör av krav på att Liu Xiaobo friges hörs tydligt, både från europeiska regeringar som den norska, tyska och franska. I den kören stämmer också tidigare pristagare som Dalai Lama in.

Förra årets pristagare, USA:s president Barack Obama, välkomnade den norska nobelkommitténs beslut. Han uppmanade också de kinesiska myndigheterna att frisläppa Liu Xiaobo.

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner säger att det här förkroppsligar försvaret för mänskliga rättigheter överallt. Den tyska regeringen skulle vilja se honom frigiven så snart som möjligt, sa en talesperson där.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, som just har hållit ett konfliktfyllt toppmöte med den kinesiske premiärministern, ser priset som ett stridsrop för alla dissidenter, ett starkt budskap om stöd för alla de runt om i världen som, ibland med stora personliga uppoffringar, kämpar för frihet och mänskliga rättigheter.

Människorättsorganisationer som Amnesty jublar.

Svenske Kinaforskaren Johan Lagerkvist vid Utrikespolitiska institutet tror att priset kommer att få väldigt stor betydelse för det kinesiska samhället och kanske också för den kinesiska politiken som står inför ett vägval inför partikongressen där om ett och ett halvt år.

Ett antal människor hade i dag samlats utanför Liu Xiabos hem i Åeking när de fått veta att han utnämnts som Nobels fredspristagare.

– Jag är så glad att jag dör. Kina har äntligen fått ett Nobelpris. Nu tänker jag inte på vad det här kan innebära. Vi är alldeles höga, sa den den oppostionella bloggaren Liu Di som själv hållits i förvar av polisen i ett år och är känd under sin nätpseudonym "rostfria stålmusen".

Hon var en av få kineser som samlades utanför grinden till fredspristagaren Liu Xiaobos bostadsområde i västra Peking för att vänta på den norska Nobelpriskommitténs besked idag.

Årets fredspris är betydelsefullt därför att det inte bara går till skribenten och aktivisten Liu Xiaobo utan indirekt också till tusentals kineser som stödjer hans krav på om ett demokratiskt samhälle, flerpartisystem och mänskliga rättigheter.

– Jag beundrar honom som en hjälte. Han har offrat sig för oss, sa en anonym gråtande och snuvig man i sliten jacka som gått direkt från jobbet när han hörde att Liu Xiaobo fått fredspriset.

De som samlades vid grinden var inte många. De flesta kineser har aldrig hört talas om Liu Xiaobo, och censurmyndigheter ser till att bara korta officiella fördömandet av årets fredspris kommer ut i kinesiska medier.

Liu Xiaobo är före detta litteraturprofessor vid Beijing Normal University och stöttade studenternas demokratirörelse och fick sparken från universitetet men Liu Xiaobo fortsatte att publicera regeringskritiska skrifter som förespråkade mänskliga rättigheter.

Myndigheterna i Peking riktar in sig på att stoppa de oppositionellas firande. Flera personer har förts till polisstationer, en restaurang där firande skulle ha hållits har beordrats att stänga och tunnelbanan har fått order om att köra sista turen redan runt klockan nio på kvällen i dag.

Kinas regering har dessutom kallat till sig Norges ambassadör i Peking för att protestera mot priset.

Liu Xiaobo förväntas själv få veta om att han har fått fredspriset först i morgon, då hans fru planerar att besöka honom i fängelset.

Reaktioner på fredspriset

Kina säger i en kommentar att valet av fredspristagare står i strid med Nobels principer. Kina varnar också för att förbindelserna med Norge kommer att påverkas.

Fredspristagarens hustru Liu Xia säger via telefon till franska AFP att hon är så begeistrad och vill tacka alla som stödjer Liu Xiaobo.

Frankrike kräver att Kina friger Liu Xiaobo. Uttalandet görs av den franske utrikesministern.

Svenska Freds ordförande Anna Ek säger i en kommentar att det är ett jättebra val. Liu Xiaobo har kämpat under väldigt lång tid för att lyfta människorättsfrågorna i Kina.

Amerikanska CNN:s nyhetskanal spärrades i Peking efter att Nobelkommittén hade offentliggjort årets fredspristagare.

Kinesiska medier håller tyst om nyheten. Däremot är utnämningen en nyhet i Hong Kong.

Kommentar: Fredspriset belyser bristen på mänskliga rättigheter

#text=4082912# allt mer börjat blunda för lyfts nu åter fram i den offentliga belysningen av den norska Nobelkommittén: Bristen på grundläggande mänskliga rättigheter i den växande ekonomiska giganten Kina, skriver Ekots Staffan Sonning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".