Morgan Tsvangirai, till vänster, och Robert Mugabe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix.
Zimbabwe

Tsvangirai och Mugabe på kollisionskurs igen

Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai har kommit med ett av sina hårdaste angrepp hittills mot president Mugabe, sedan de två bildade regering tillsammans. Mugabe styr landet som om det vore hans privata egendom, enligt Tsvangirai, som nu vägrar att godkänna vissa av Mugabes beslut.

"Varken jag eller mitt parti MDC kan stillatigande se på längre hur president Mugabe och hans parti bryter mot grundlagen och agerar som om de ägde det här landet", sa en upprörd Morgan Tsvangirai på en presskonferens i huvudstaden Harare i går kväll.

Tsvangirai meddelade att han vägrar godkänna utnämningar som Mugabe har gjort på egen hand de senaste månaderna, utan att konsultera sina regeringskollegor. Det gäller höga poster som bland annat centralbankschef och statsåklagare.

Mugabe vägrar också fortfarande att godkänna Tsvangirais val till vice jordbruksminister, Roy Bennet, och Tsvangirai sa att det nu blivit till en personlig vendetta för Mugabe och en del av en "rasistisk agenda". Bennet är en 53-årig vit jordbrukare.

Oppositionspartiet MDC fick flest röster i valet i Zimbabwe för två år sedan men Mugabe lyckades behålla makten på presidentposten.

Efter långa förhandlingar ingick de två bittra rivalerna en koalitionsregering, och Tsvangirai blev premiärminister.

Regeringssamarbetet har knakat i fogarna flera gånger sedan dess, men läget har ändå förbättrats i det hårt prövade Zimbabwe. Bland annat är den tidigare skenande inflationen nu under kontroll.

Men nu tycks sprickan mellan de två partierna växa. Tsvangirai kallar det en konstitutionell kris, och han tycker att det är dags att kalla in medlare från SADC, samarbetsorganisationen för länder i södra Afrika.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".