Klassiskt filmbolag begär konkursskydd

Det klassiska amerikanska filmbolaget MGM är på väg mot konkurs och har ansökt om konkursskydd i domstol i Los Angeles sedan skulderna har vuxit till miljardbelopp.

Kanske mer än något annat bolag är MGM eller Metro-Goldwyn-Mayer själva symbolen för det som kallas Hollywoods Golden Age. Bolaget bildades redan 1924 och det ägs sedan 2005 av ett konsortium där bland annat flera riskkapitalbolag och japanska Sony ingår.

Men bolaget är hårt skuldsatt och utsikterna är små att skulderna på sammanlagt 4 miljarder dollar ska kunna betalas. Men den amerikanska möjligheten att ansöka om konkursskydd under kapitel 11 och därmed få chansen till rekonstruktion skulle kunna rädda själva filmskatten.

Ett hundratal kreditgivare vill ha tillbaka sina pengar och senast den 22 oktober ska de godkänna rekonstruktionen. Annars kanske MGM-lejonet slutar att ryta.

Värdet i bolaget består av MGM:s filmer och det är ren och skär Hollywoodhistoria.

Greta Garbo, Clark Gable, Kathrine Hepburn, Cary Grant, Elisabeth Taylor, Gene Kelly, Fred Astaire och Judy Garland och även Elvis Presley, är några av filmstjärnorna som medverkat i filmer som Borta med vinden, Trollkarlen från Oz och Singin´ in the Rain.

På senare år har dock MGM haft svårt att få till det med nya succéer och vikande DVD-försäljning av de gamla klassikerna har urholkat ekonomin ytterligare.

Den senaste succén får man gå långt tillbaka för att hitta, nämligen James Bond-filmerna. MGM prekära ekonomiska situation har dessutom gjort att planerade nya Bond-filmer har fått skjutas på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".