Livsmedelsverket fördubblar kontroller av matsnusk

Många matbutiker är fortfarande dåliga på att sköta hygien och märkning av livsmedel. Det konstaterar Livsmedelsverket som nu fördubblar antalet inspektioner tillsammans med kommunerna.

Trots att snusket i matbutikerna fått kritik gång efter annan så händer alldeles för lite enligt Livsmedelsverket. Vid inspektionerna har man hittat råttgift på butiksgolv och kött som lagts lite varstans, det slarvas med städning och utbildning av personal och även märkningen av produkterna är bristfällig.

Delvis kommunernas fel
Anders Bergman på Livsmedelsverket är bekymrad och tror en av orsakerna är att kommunerna satsar för lite på tillsyn.

– Vår rekommendation är att man gör en inspektion om året och det lever man knappast upp till så ett stort ansvar ligger hos kommunerna, säger han.

Livsmedelsverket fördubblar nu de kontroller man gör tillsammans med kommunerna för att sätta fart på arbetet och hjälpa kommunerna att hitta rätt former för inspektionerna.

Tycker det är bra att bli påmind
Men även butikerna har naturligtvis ett ansvar.

Catarina Sannelius driver en av butikerna i Bankeryd tillsammans med sin man. Det är många regler och mycket varor att hålla reda på, så de har nyligen fått hjälp av experter som gått igenom hygienreglerna.

– Man glömmer av vissa saker och därför är det bra att få konkreta saker att gå efter som man följer punkt efter punkt, säger hon.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".