1 av 2
Soldater skyfflar bort det röda, giftiga slammet. Foto: Darko Bandic/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - här flyter floden Donau

Sju döda efter slamutsläppet i Ungern

Giftkatastrofen i Ungern har hittills krävt sju dödsoffer. Det finns i dag olika uppgifter om hur allvarlig situationen är för de drabbade, men också hur det giftiga slammet kommer att påverka grannländerna om slammet når dit via flodsystemen. Sveriges Radios utsände Pelle Zettersten i Kolontar rapporterar att hela staden är rödfärgad efter utsläppet.

Det ligger slamrester överallt och hela staden är i princip röd. Man ser att folk har dragit ihop resterna, som är som en lervälling.

Militärer står och torkar av alla fordon som ska lämna staden. Fordonen är också rödfärgade och man vill inte att det ska spridas.

Man är mycket restriktiv med vilka man släpper in i staden och i princip alla går runt med munskydd.

Det har varit varmt i dag, solen har legat på och slammet har torkat lite. Då kommer det upp i luften och det finns risk för att man andas in det, vilket kan vara farligt. Det är också frätande, men det ska inte vara någon fara om man har stövlar på sig.

Regeringen i Ungern försöker tona ner miljöriskerna men olika miljöorganisationer som Greenpeace hävdar motsatsen och man vet inte riktigt vad som gäller.

Greenpeace har via sina tester sett att det finns både kvicksilver och andra farliga ämnen i marken. Men myndigheterna har inte presenterat sina provsvar ännu och man vet inte vilka belägg de har när de säger att det inte är så allvarligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".