Fallna Iraksoldaters namn lästes upp i tv

På lördagen är det ett år sedan president George Bush landade på hangarfartyget Abraham Lincoln och förklarade att striden om Irak i huvudsak var över. Ett år efteråt lästes 721 fallna soldaters namn upp i en kontroversiell nyhetssändning i tv.

- Jag höll talet på hangarfartyget och jag sa att vi hade utfört en viktig del av uppdraget, att få bort Saddam Hussein, säger president Bush nu.

April har varit den blodigaste månaden hittills i Irak. Sedan invasionen har 737 amerikanska soldater dödats och tusentals skadats.

Fallna soldaters namn och bild i tv
På fredagskvällen väckte det stor uppmärksamhet när tv-bolaget ABC:s välkända nyhetsprogram Nightline ägnade en förlängd nyhetssändning helt åt de fallna soldaterna.

Programledaren Ted Koppel läste upp namnen och visade bilder på 721 av de dödade. De 16 senast dödades namn har ännu inte offentliggjorts.

Sju lokala tv-stationer vägrade att sända nyhetsprogrammet, eftersom de ansåg det vara en politisk protest.

Tortyrbilder väcker debatt
Samtidigt är USA och hela världen chockat över bilderna av hur amerikanska soldater hånflabbande poserar framför irakiska fångar, som torteras och tvingas posera nakna.

Kom vi inte till Irak för att avskaffa förtryck och förnedring? lyder rubriken på en tidningsledaren på lördagen.

När George Bush höll sitt segertal på hangarfartyget Abraham Lincoln för precis ett år sedan stödde 71 procent av amerikanerna presidentens sätt at leda kriget. Nu har siffran gått ner till 48 procent.

Ingen uppgång för Kerry
Demokraternas presidentkandidat senator Kerry har inte kunnat dra nytta av det.

– Det är sanningens minut i Irak, inte bara för den här administrationen, det irakiska folket och världen. Detta kan vara sista chansen att få saker rätt, sa John Kerry på fredagen.

Hans krigsstrategi skiljer sig bara marginellt från president Bushs. Båda vill nu internationalisera konflikten och få in NATO och FN.

Båda tror att USA måste stanna kvar mycket länge i Irak.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista