Chilenska kvinnor i väntan på anhöriga som är nere i gruvschaktet. Foto: Natacha Pisarenko/Scanpix.
Chile

Genombrott väntas i Chilegruva

Senare idag lördag räknar man med ett genombrott i San José-gruvan i norra Chile. Om allt går vägen kommer en av de tre borrar som används i räddningsarbetet för de 33 innestängda gruvarbetarna att bryta igenom.

Därmed går räddningsarbetet in i en helt ny fas.

Chiles hälsominister Jaime Mañalic berättar att de innestängda gruvarbetarna de senaste dagarna har utsatts för flera hårda fysiska test.

– Vi vill mäta deras stresstålighet, både fysiskt och psykiskt, säger han.

De flesta av de 33 mår bra. Men steget från isoleringen i det heta, fuktiga mörkret på 700 meters djup till kylan och det vassa ljuset uppe vid ytan kan påverka organismen på många sätt.

För att nu inte tala om vad det betyder psykologiskt att efter drygt två månader på nytt möta sin familj.

– Vi gör, försäkrar hälsoministern Mañalic, allt vi kan för att förbereda både de därnere och de anhöriga häruppe, för att allt ska fungera så harmoniskt som möjligt.

Gruvarbetarna har till och med gått igenom en kurs om hur de ska bete sig när de möter pressen.

Däruppe finns 100-tals väntande journalister med kameror och mikrofoner i högsta hugg och med frågor som det kan göra ont att svara på.

Om nu allt går som planerat så kommer själva upphämtningen att kunna börja om ungefär en vecka.

Ingen vet med säkerhet exakt vilken dag. Men alla känner att räddningen är nära.

Gruvarbetarna har börjat skicka upp olika slags prylar, som de vill spara som minnen för livet. Uppe i lägret, La Esperanza, där hustrur och flickvänner väntar, där har nu ditresta skönhetssalonger fullt med jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".