1 av 3
Foto: Danska Søværnets Operative Kommando.
2 av 3
Foto: Danska Søværnets Operative Kommando.
3 av 3
Foto: Danska Søværnets Operative Kommando.

Försöken att släcka fartygsbranden avbryts

En kraftig brand härjar på den dansk-litauiska färjan Lisco Gloria efter en explosion ombord. Olyckan inträffade i farvattnen mellan danska Langeland och den tyska nordkusten. Alla passagerare och besättningen evakuerades från fartyget efter att branden brutit ut runt midnatt. På eftermiddagen avbröts försöken att släcka branden, eftersom fartyget riskerar att kantra.

Färjan var på väg från Kiel i Tyskland till Klaipeda i Litauen. Besättningen lyckades inte släcka branden utan larmade den tyska räddningstjänsten. Även den danska sjöräddningen sattes in i arbetet med att undsätta färjan.

Mellan 15 och 20 fartyg deltog under natten i arbetet med att försöka släcka branden och rädda de som fanns ombord. Också en svensk räddningshelikopter var beredd att rycka in.

Alla 204 passagerare och 32 besättningsmän evakuerades till ett annat fartyg som har fört dem tillbaka till Kiel, där ett kriscenter har upprättats för att ta hand om dem som behöver hjälp.

En passagerare med hjärtbesvär har förts direkt till sjukhus och några har skadats av röken ombord.

Man tror nu att det var någonting i en av lastbilarna ombord som exploderade. Färjan har länge legat brinnande och med 15 graders slagsida i Fehmarn Bält mellan Danmark och Tyskland utan att man har lyckats släcka elden.

En ny explosion inträffade under förmiddagen. Den tyska räddningstjänsten lyckades ta sig ombord och fick ut ankaret, så nu driver fartyget inte längre.

På eftermiddagen avbröts försöken att släcka branden. Enligt den danska sjöräddningen har färjan så mycket slagsida att hon kommer att kantra om man fortsätter att ösa in släckvatten.

Nu hoppas man istället att branden brinner ut, utan att hon sjunker.

Hos den danska sjöräddningen tror man inte att det föreligger någon omedelbar fara för miljön. De omkring 200 ton olja som finns ombord på färjan ligger i tankar som sannolikt inte kommer att nås av elden.

Färjan Lisco Gloria ägs av det danska rederiet DFDS Seaways men seglar under litauisk flagg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".