Cykelpolis bevakar mötena.

Dragkamp om makt vid ekonomitoppmöten

I helgen håller Världsbanken och Internationella valutafonden toppmöten i Washington. En av de mest brännande frågorna är hur makten ska fördelas mellan medlemsländerna. Europa väntas få mindre inflytande.

I spåren av den globala ekonomiska krisen växer en ny ekonomisk världsordning fram. Snabbväxande ekonomier som Kina och Indien kräver mer att säga till om i internationella maktorgan, medan tidigare stormakter, i Europa till exempel, får maka på sig.

Här i Washington är nu finansministrar och centralbankschefer från hela världen samlade för att bland annat försöka enas om maktbalansen i Internationella Valutafonden och det är upplagt för dragkamp.

Europa har idag nio av de 24 platserna i Valutafondens styrelse. EU-länderna har gått med på att släppa två av de platserna, men bara på villkor att det blir ett rotationssystem, så att flera länder får chansen att vara med när de viktiga ekonomiska besluten fattas.

Riksbankschef Stefan Ingves är Sveriges representant på mötet.

– Länge har det varit ganska uppenbart att Europa är överrepresenterat och måste minska sin styrelserepresentation på ett eller annat sätt. Men hur det ska gå till och vad slutresultatet ska gå till, det kan man inte säga, men sådana diskussioner kommer att pågå här.

Vad kommer det att få för konsekvenser för Sverige och Europa med den ändrade maktfördelningen i styrelsen?

– I slutänden får det nog inte så stora konsekvenser. Valutafonden skapades ju i slutet på 1940-talet och återspeglar den maktfördelning som fanns då. Det är uppenbart att världen i ekonomisk mening inte ser likadan ut idag. Så att Europa får maka på sig lite grann leder egentligen inte till några ändringar i sak. Men det ligger väldigt mycket symbolik i detta och det är därför det blir så mycket diskussioner, säger Stefan Ingves.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".