Alla måste lämna byn. Foto: Balazs Mohai/Scanpix.

Hel ungersk by evakueras

Kolontár, en av byarna närmast den läckande dammen i Ungern, evakueras i rädsla för att giftdammen ska kollapsa helt.

Enligt den ungerska nyhetsbyrån MTI har konstruktionen försvagats ytterligare och därför har räddningsmanskapet beslutat att hela byn ska utrymmas.

Beslutet om evakuering har fattats i samband med att Ungerns presmiärminister Viktor Orbán idag besöker det drabbade området.

På en presskonferens i Ajka sa Orbán att sprickor har visat sig på reservoarens norra sida, där hörnet kollapsade i måndags och att det gör det troligt att hela vallen kommer att kollapsa. 

Om så sker befaras ytterligare cirka en halv miljon kubikmeter - nästan lika mycket som det ursprungliga spillet - läcka ut. Men en sådan ny läcka tros kunna bli mer trögflytande och därmed, enligt Orbán, möjligtvis lättare att hantera.

Sedan dammen började läcka i måndags har minst sju människor mist livet. Mängder med djur har också dött i den röda giftsörjan.

Utsläppet har nu nått floden Donau och hotar både Ungerns huvudstad Budapest och flera andra europeiska länder.

Det bor ungefär 800 människor i Kolontár. Det har också diskuterats att evakuera en annan by, med omkring 5 000 invånare, men det beslutet dröjer fortfarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".