Viktiga lagar diskriminerar invandrare

Sverige har fortfarande kvar lagar som diskriminerar invandrare. Pensionssystemet och lagen om anställningsskydd är diskriminerande, anser Masoud Kamali, som på regeringens uppdrag utreder makt, diskriminering och integration i Sverige.

– Det finns lagar för vilka som får komma in i landet och vilka som inte får komma in. Lagar som säger sist in, först ut gör att många invandrare blir utan jobb när man skär ner, säger Masoud Kamali.

Lagen om anställningsskydds bestämmelser sist in, först ut, gör det?

– Ja, och så är det pensionslagarnas bestämmelser om hur länge man har jobbat i landet, som diskriminerar, säger Kamali.

Integrationsminister Mona Sahlins utnämning av Masoud Kamali har varit kontroversiell, men att han nu arbetar på regeringens uppdrag dämpar inte Kamalis kritik av den förda politiken.

Motsägelsefull politik
Beslutsfattarna vill arbeta mot diskriminering, men för samtidigt, enligt Kamali, en politik som i vissa avseenden förvärrar den.

– Politiken har, oavsett vilka som sitter i regeringen, själv varit en del av den strukturella diskrimineringen. Den spelar en väldigt central roll för det här, samtidigt som den är en del av lösningen. Det är inte konstigt att samma regering kör med två budskap, säger Masoud Kamali.

Som exempel nämner Kamali politiken efter elfte september, som han menar riskerar att demonisera muslimer.

Den politik som Ny demokrati en gång stod för nu accepteras av etablerade partier, enligt Kamali.

– De program som Ny demokrati hade är idag en del av de normala, fina partiernas program, säger Kamali.

Även socialdemokraternas program?

– Ja, även socialdemokraterna, absolut, säger han.

Ge något exempel, uppmanar programledaren Tomas Ramberg.

– Asylpolitiken, säger regeringens utredare av makt, diskriminering och integration Masoud Kamali.

Tomas Ramberg
t
omas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".