Times Square.

Kontroversiell republikan retar upp New York-bor

Det är inte bara kongressval i USA den 2 november utan också flera guvernörsval, bland annat i delstaten New York. Där har republikanerna nominerat en kandidat som backas upp av den konservativa Tea party-rörelsen, Carl Paladino, som snabbt blivit kontroversiell.

Carl Paladino säger på ett valmöte att delstatspolitiken är en enda sörja. Om han blir guvernör ska han rensa upp i all smutsen. Med ett baseballträ, brukar han ibland tillägga. Så går han på och det är inte förvånande att hans slagord är "mad as hell", förbannad av bara helvete.

Republikanerna hade tänkt sig en mer traditionell politiker som deras kandidat men med stöd av Tea party-rörelsen vann Paladino primärvalet vilket säger något om stämningarna bland republikanerna.

Paladino, som är en välbärgad affärsman, har de typiska konservativa ståndpunkterna. Han är för liberala vapenlagar, mot abort även i samband med våldtäkt och mot homoäktenskap. Socialhjälpsmottagare ska sättas på speciella institutioner om de inte arbetar och delstatens budget ska minskas radikalt.

Men det är Paladinos ilska som är hans mest kännetecknande drag. Sedan valkampanjen har dragit igång har olika spin-doktorer försökt lägga band på honom, men Paladino verkar vara som en tickande bomb som när som helst kan brisera.

Det skedde till exempel efter att en journalist attackerade honom med frågor som visserligen var hårda.

Det uppstod en ordväxling som blev allt aggressivare och till sist fick journalisten höra att Paladino ska se till att han blir fixad, det vill säga dödad. Allt skedde inför tv-kameror.

New York är en solitt demokratisk delstat, så egentligen skulle Paladino inte ha någon chans. Men i år verkar vad som helst kunna hända i amerikansk politik. Fast han får det mycket svårt i staden New York.

Paladino kommer från norra delstaten och han har sagt att han föraktar New York och allra mest Manhattan. Där är han nu genuint impopulär och några väljare svarar i samma anda som Paladino själv och kallar honom både fruktansvärd och en skitstövel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".