1 av 2
Alla invånare måste lämna byn. Foto: Balazs Mohai/Scanpix.
2 av 2
En tankbil spolar vatten på vägarna för att motverka dammbildning. Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio.
Ungern

Damm hotar att brista: hel by evakuerad

800 människor evakuerades i morse från Kolontár i sydvästra Ungern. Anledningen är att myndigheterna är oroliga för att en mur ska kollapsa under dagen. I en närliggande by, som också drabbats av det giftiga slammet, gör folk sig beredda för att lämna orten.

– Mitt hus är förstört och nu vet jag inte vad jag ska göra, säger en av dem som bor i den mycket hårt drabbade byn Devecser, några kilometer nedströms från Kolontár. Flytta går ju inte för då måste jag sälja huset, och vem köper ett hus som är nedkletat med giftigt slam, säger han.

Något beslut från myndigheterna att invånarna i Devecser också ska lämna orten har dock inte kommit, men de 5 000 som bor där är beredda och har packat sina saker.

Vid en presskonferens i den närliggande orten Ajka sa Ungerns premiärminister Viktor Orbán att situationen är mycket allvarlig och de är nu oroliga för att den mur som håller inne det kvarvarande gruvavfallet helt enkelt ska kollapsa och falla sönder.

Under måndagen läckte en miljon kubikmeter rödfärgat giftigt slam ut i området. Kvar finns ungefär 500 000 kubikmeter mer tjockflytande slam som alltså riskerar att komma ut. 

En stor militärhelikopter cirklar runt de stora gruvdammarna och vägspärrar med poliser hindrar alla från att komma in i Kolontár. Då och då kommer några bybor som dröjt sig kvar i området körande eller till och med cyklande.

Befolkningen i Kolontár får nu bo tillfälligtvis i skol- och sportbyggnader i det större samhället Ajka som ligger några kilometer från Kolontár.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".