1 av 2
En vallokal bevakas inför valdagen. Foto: Nina Gorsjkova/Scanpix.
2 av 2
Anhöriga till militärer anklagade för dödskjutningen av demonstranter under den kirgiziska revolutionen i april i år. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.

Misstrogna kirgizer ska välja nytt parlament

Läget är spänt i Kirgizistan i Centralasien inför morgondagens parlamentsval. Efter förändringar i konstitutionen är det kirgiziska parlamentet det starkaste i regionen medan presidentens makt är begränsad.

En kvinna framför det kirgiziska parlamentet i huvudstaden Bisjkek hotar med att hälla bensin över sig och tända på. Hennes man är militär och sitter häktad, anklagad för delaktighet i dödsskjutningen av över 80 demonstranter i april - något som ledde till förra regeringens fall.

Kvinnan framför parlamentet säger att hennes man gjorts till syndabock i avsaknad av de verkliga skurkarna som gömmer sig utomlands.

Efter revolutionen i våras och de blodiga kravallerna i juni i södra Kirgizistan har frågor som säkerhet och stabilitet kommit att dominera valrörelsen.

Ryssland, som av många kirgizer ses som en viktig säkerhetspolitisk och ekonomisk partner, har kritiserat den nya maktfördelningen med ett starkare parlament.

Men efter två revolutioner på fem år vill den nuvarande presidenten Roza Otunbajeva ha ett nytt politiskt system, som hindrar att all makt samlas hos en enda person.

Den stora utmaningen för de politiska partierna i Kirgizistan är nu att vinna tillbaka folkets förtroende efter det senaste halvårets våldsamheter.

Sjirin Ajtmatova kandiderar för det Otunbajeva-trogna socialistpartiet Ata-Meken och har rest runt i landet för att träffa väljare.

– Det är svårt för vanliga kirgizer att lägga sina liv i politikernas händer, säger Sjirin Ajtmatova som är dotter till den världsberömde författaren Tjingiz Ajtmatov.

Men trots instabiliteten i landet tycker Ajtmatova att parlamentsvalet är en milstolpe för den demokratiska utvecklingen, inte bara i Kirgizistan utan i hela regionen.

– Bara det faktum att alla partier kan driva sina kampanjer, hålla torgmöten och sätta upp affischer är helt otroligt. Det har aldrig tidigare hänt i Centralasien, säger Sjirin Ajtmatova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".