Anhöriga till de instängda gruvarbetarna i Chile kramas efter beskedet. Foto: Dario Lopez-Mills/Scanpix.

Genombrott för instängda gruvarbetare i Chile

I nordvästra Chile stiger hoppet för de 33 gruvarbetare som sitter instängda i San Joségruvan. Strax efter klockan 14 i eftermiddag bröt borren i den så kallade plan B igenom och nådde ner till gruvarbetarna.

Chiles gruvminister Laurence Golborne kämpade för att hålla glädjetårarna tillbaka när han meddelade att fem över åtta på morgonen lokal tid, det vill säga fem över två i Sverige, lyckades jätteborren T-130 bryta igenom exakt på det ställe som planerat.

"Ett märkligt sammanträffande", påpekade Golborne, "T-130 började borra för exakt 33 dagar sen för att rädda 33 gruvarbetare. Samma ålder, för övrigt, som Jesus hade när han korsfästes".

Genombrottet var väntat, men orsakade ändå en explosion av jubel bland de anhöriga som väntat dag och natt på det beskedet.

Men mitt i glädjen finns också nervositeten inför det snara mötet med sina kära.

Hustrun till Mario Gomez, en av de instängdas ledare, berättar att hon längtar efter att han ska kalla henne Lila, det kärleksnamn han gett henne i ett av breven han skickat upp.

"Jag vill att han ska säga det öga mot öga med mig. Jag hoppas men han är ju så blyg så han kanske inte vågar med alla kameror runtomkring", säger hon.

Laurence Golborne lovade att senare i kväll ge besked om när själva evakueringen kan inledas.

Först ska schaktet inspekteras med hjälp av kameror innan beslut kan fattas om det krävs förstärkningar innan den specialbyggda hissen kan skickas ner för att sedan lyfta upp de 33 instängda, en i taget.

Tills vidare gäller prognosen att det kan ske först om fyra till tio dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".