Statsminister och Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Ekots lördagsintervju

Reinfeldt försvarar beslut om minoritetsregering

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) försvarar i Ekots lördagsintervju i dag sitt beslut att försöka styra Sverige med en minoritetsregering.

– Jag sa till svenska folket att jag önskade ett fortsatt majoritetsstöd. Skulle Sverigedemokraterna komma in sa jag att jag ansåg att det av de två regeringsalternativen som var större skulle regera Sverige. Jag har fullföljt precis det jag sa, säger Fredrik Reinfeldt.

Trots de risker med att regera i minoritet som Fredrik Reinfeldt pekar på har han ändå valt att inte försöka skapa ett bredare regeringsunderlag.

Han har också gått ifrån den tidigare moderata principen att statsministern ska avgå efter ett val om det inte finns en klar majoritetsregering.

"Det är en självklarhet att en majoritetsregering som tydligt förlorar sin majoritetsförankring i riksdagen efter ett val avgår. Här är parlamentarismens krav mycket tydliga", ansåg Reinfeldts företrädare Carl Bildt när Moderaterna en gång försökte få Göran Persson att avgå.

Den gången hade han stöd av Fredrik Reinfeldt.

Den kommande grundlagen slår också fast att riksdagen alltid ska rösta om statsministern efter ett val. Men i väntan på den väljer alltså Reinfeldt själv att sitta kvar, med argumentet att det är vad han lovat väljarna.

– Jag fäster mycket stor vikt vid vad man säger till väljare och hur man sedan också fullföljer det man har sagt. Här var de båda regeringsalternativen mycket tydliga, säger han.

I några enskilda frågor hoppas Fredrik Reinfeldt ändå kunna samarbeta med oppositionspartier. Han pekar ut Afghanistan, migrationspolitik och skolan, där skolminister Jan Björklund (FP) nu har tagit kontakt med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om ett regelverk för att kunna straffa friskolor som missköter sig. Straffet skulle vara vinstutdelningsförbud.

– Vi vill se på möjligheten att i vissa fall begränsa utdelandet av vinster när det finns allvarligt kvalitetskritik. Jag noterar också att Jan Björklund har bjudit in Miljöpartiet och Socialdemokraterna för att se om vi kan få en samsyn kring ett sådant regelverk, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".