Lennons minne firas världen över

Förre Beatlesmedlemmen John Lennon skulle ha fyllt 70 år i dag. Dagen uppmärksammas av internetjätten Google och den firas på flera sätt runt om i världen.

Det är 70 år sedan John Lennon föddes i Liverpool och årsdagen har fått världens största sökmotor Google att hylla Lennon på sitt eget sätt.

Dubbelo:na i Google på söksidan har ersatts av ett enkelt tecknat porträtt av John Lennon gjord i samma stil som i hans egen bok ”In his own write” från 1964. Klickar man på logon startar en video där Lennon sjunger Imagine i 30 sekunder.

I London inleddes födelsedagsfirandet redan i går och i New York kommer Lennon i dag att firas och hyllas i Central Park med musik och möjlighet till en minnesstund i den del av parken som fått namnet Strawberry Fields.

Central Park och staden New York har fått en gåva av staden Neapel i Italien som består av mosaik med 121 plattor som symboliserar antalet stadsparker runt om i världen som har just en Strawberry Fields som en fredspark.

Det var för övrigt just engagemanget i den tidens fredsrörelse som fick amerikanska FBI att registrera John Lennons fingeravtryck och spara det i sitt arkiv när han ansökte amerikanskt medborgarskap.

Samma fingeravtryck, i original, finns nu ute till försäljning hos en auktionsfirma och priset är satt till 100 000 dollar.

Men FBI har krävt tillbaka handlingen och lär få sista ordet i det fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".