Brittiska bilder av tortyr väcker avsky

Bara två dagar efter att bilderna på amerikanska soldater, som torterar och förödmjukar irakiska fångar, anklagas på lördagen också brittiska soldater i Irak för tortyr. En Londontidning publicerar bilder på brittiska soldater, som misshandlar en irakisk fånge.

Bilderna i tidningen Daily Mirror visar hur soldater slår en fånge försedd med huva med gevärskolvar, håller ett vapen mot hans huvud och urinerar på honom.

Tidningen säger sig ha fått fotona från soldater ur det regemente som skall ha begått övergreppen.

Hände i augusti
Enligt deras berättelse ägde händelsen rum i augusti förra året, när brittiska soldater i Basra grep en man som misstänktes för stöld.

Mannen skall ha blivit slagen, sparkad och trampad på, fått käken krossad och tänderna utslagna och hotats med avrättning.

Efter åtta timmars övergrepp skall han ha kastats ut från en armélastbil i farten. Enligt Daily Mirrors sagesmän vet ingen om han överlevde.

Tidningens förstasida domineras av bilden där en uniformsklädd man urinerar på fången och rubriken ”vidrigt - men den här gången är det en brittisk soldat som förnedrar en irakier.”

Skarp reaktion från armén
Den brittiska militära ledningen, som skarpt fördömde den amerikanska tortyren av fångar i Irak, har reagerat snabbt och med avsky.

En utredning är redan igång och landets högste militär, general Michael Jackson, var uppenbart skakad.

– Om bilderna är äkta är de skyldiga ovärdiga en brittisk uniform, de har fläckat arméns rykte, sa general Jackson.

Den brittiska armén har hittills haft ett avsevärt mycket bättre förhållande till den lokala irakiska befolkningen än den amerikanska.

Man har satsat hårt på att vinna irakierna förtroende genom helt andra och mycket mjukare metoder än amerikanernas. Men bilderna har skadat det förtroendet.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se