Mikael Damberg

S öppnar för skolsamtal med borgerliga

Socialdemokraterna tackar ja till inbjudan från regeringen att diskutera skolfrågor hos utbildningsminister Jan Björklund.

– Det är första gången vi får en inbjudan från regeringen på skolpolitikens område, som på allvar vill diskutera överenskommelser. Det välkomnar vi. Vi tror att det behövs mycket mer av blocköverskridande och långsiktigt samarbete i svensk politik, för resultatens skull, säger Mikael Damberg, som är Socialdemokraternas nya talesperson i utbildningsfrågor.

Vad tror du att sådana här samtal skulle kunna ge?

– Förhoppningsvis en överenskommelse som innebär att det blir mer pengar till kvalitet och undervisning i svensk skola och mindre pengar till vinstutdelning.

Ni är beredda att komma även utan Vänsterpartiet?

– Vi kommer att diskutera både med Miljöpartiet om vilka punkter vi kommer att föra in i de här samtalen, och vi kommer också att föra samtal med Vänsterpartiet om de har synpunkter på detta.

Ni ser inte det här som ett sätt för regeringen att bryta upp den rödgröna oppositonen?

– Nej. Jag tror att man se det som att det faktiskt finns frågor som det finns intresse av att samtala över den politiska blockgränsen, säger Mikael Damberg, ny utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".