Läkare befarar att myggan som sprider denguefeber snart kan överleva även i svenskt klimat. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Nya sjukdomar i spåren av klimatförändringarna

I dag samlas ett hundratal forskare från olika delar av världen på Karolinska Institutet i Solna för att diskutera vilka hälsoeffekter som blir följden av klimatförändringarna på jorden.

Även i Sverige får vi räkna med att det dyker upp nya sjukdomar berättar läkaren och forskaren Elisabeth Lindgren på Karolinska institutet.

Hon befarar att den tropiska sjukdomen denguefeber, där man nyligen rapporterade om ett utbrott i Frankrike kan komma att spridas även norrut.

– Den kan med dagens klimat överleva i stora delar av Mellaneuropa men vi är rädda för att den eventuellt ska kunna sprida sig, ju varmare det blir, ända upp till södra Sverige, säger Elisabeth Lindgren.

Redan i dag kan forskare se förändringar i olika delar av världen vad gäller sjukdomar till följd att klimatet ändras, till exempel i bergsmassiv både i Afrika och i Sydamerika kan myggor som sprider Malaria nu överleva högre upp i bergen än vad de gjorde tidigare, och nya grupper utsätts därmed för tropiska sjukdomar.

Forskarna är också ense om att värmeböljor och översvämningar kommer att blir vanligare, vilket leder till mer olyckor, dödsfall men också infektionssjukdomar. För första gången kommer nu rapporter om denguefeberutbrott i Frankrike.

– Ju mer klimatet ändras, desto mer kan den här myggan spridas och överleva norröver, säger Elisabeth Lindgren.

Elisabet Lindgren som är läkare och expert på klimatförändringar och hälsoeffekter på Karolinska Institutet säger att det är viktigt att forskare inom rad olika discipliner samarbetar och hälsoeffekterna.

Eftersom forskningsområdet är relativt nytt finns det stora behov av riskanalyser. När det gäller infektionssjukdomar handlar det till exempel om att studera hur det ökande resandet påverkar smittspridningen över världen.

– Vi har ett otroligt flöde av smittämnen runt jordklotet i dag som vi inte haft tidigare. Får vi en klimatförändring kan det öppna upp möjligheter för smittorna att komma in i nya områden och ny arter att stanna i nya områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".