EU-hyllning och USA-kritik i majtalen

Socialdemokraternas partiledare Göran Persson talade på Götaplatsen i Göteborg. Talet inleddes med en hyllning till den mördade utrikesministern Anna Lindh och hennes arbete för ett utvidgat EU, men både persson och vänsterledaren Lars Ohly kritiserade USA:s dominans som stormakt.

I dag hedrar arbetarrörelsen också minnet av Anna Lindh och hennes politiska gärning för demokrati och mänskliga rättigheter. Många bar ett märke i silver, ljusblått och rött med hennes porträtt på. I Sundbyberg, utanför Stockholm förstamajtalade Mona Sahlin.

– Just idag strålar våra jackor, kavajer och skjortor lite extra därför att Anna Lindh sitter på förstamajmärket. Hon borde förstås har varit med idag av alla första maj som vi någonsin kommer att fira, den första maj 2004. Kanske vi som lever idag inte kommer att få vara med om någonting mer historiskt än det som sker just denna dag, sa Mona Sahlin.

Många demonstrerade också mot den växande arbetslösheten.

LO önskar utbildningssatsning
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som gick i demonstrationståget i Norrköping, vill se rejäla satsningar på de som slagits ut från arbetsmarknaden.

– Jag tror det är viktigt med en ordentlig satsning på utbildning, ett nytt kunskapslyft. Frågan om att allt fler hamnar mellan de sociala välfärdssystemen, att man är för frisk för att vara sjuk för Försäkringskassan och för sjuk för att arbeta för Arbetsförmedlingen, då räcker inte välfärdssystemen till. Det är fullkomligt oacceptabelt, säger Wanja Lundby-Wedin.

Men socialdemokratin har också problem med sitt inre liv, menar Lena Sandlin-Hedman, som var vice ordförande för socialdemokrater mot EMU.

Ta itu med EU-frågan
Lena Sandlin-Hedman talade i Norrsundet utanför Gävle. Partiet måste ta tag i EU-frågan en gång för alla, sa hon.

– Det finns bara en sak att göra, att lyssna på rörelsen genom att vara ute i arbetarkommuner och s-föreningar och prata politik och EU-frågor. Det har vi varit alldeles för dåliga på tidigare, säger lena Sandlin-Hedman.

Utrikesminister Laila Freivalds, som kommer från Lettland, ville idag bara glädjas åt det positiva med EU och att unionen från och med lördagen har 25 medlemsländer.

– Jag tycker att det är en fantastisk utveckling att de här tio länderna, som tidigare hörde till det kommunistiska blocket och var avskärmade från resten av Europa nu är en del av gemenskapen. Det betyder att vi har lämnat andra världskriget och dess konsekvenser bakom oss, säger utrikesminister Laila Freivalds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista