EUs stats- och regeringschefer

EU:s regeringschefer välkomnade de nya medlemmarna

På lördagskvällen hissades EU-ländernas 25 flaggor vid en högtidlig ceremoni i Dublin. Irlands premiärminister Bertie Ahern och president Mary McAleese hälsade de nya medlemsländerna välkomna.

Det var hjärtliga scener som utspelades ikväll utanför det irländska presidentpalatset i Dublin.
EU:s gästande regeringschefer hälsades välkomna och klappades om av president Mary McAleese och premiärminister Bertie Ahern.

Därefter bars de 25 medlemsländernas nationella flaggor fram av en lång rad pojkar och flickor - flaggorna hissades och smattrar nu sida vid sida i den friska vårvinden.

– Vi tillhör den mest gynnade generationen som får uppleva att Europa enas, sa president Mc Aleese och premiärminister Ahern sa att en ny era nu börjar i Europa.

Den första dagen i det utvidgade EU har firats med stora festligheter - i hela EU.

De våldsamma demonstrationer som det förvarnats om här i Dublin uteblev och de 5000 poliser och 2.500 militärer som mobiliserats - det största polisuppbåd i Irlands historia - har tillbringat dagen sysslolösa.

Nästa vecka är det vardag igen och då börjar allvaret. Innan sommaren ska EU:s ledare ha enats om en ny författning som ska göra det nya stor-EU mer effektivt och diskussionerna om hur den nya framtida budgeten för ett utvidgat EU ska finansieras startar igen.

De nya medlemsstaterna har stora förväntningar på frikostigt ekonomiskt stöd men de rika länderna har redan meddelat att de tänker hålla i plånboken.

Kerstin Brostrand, Dublin
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".