Gruvminister Laurence Golborne berättar för journalister om tidpunkt för när gruvarbetarna ska börja firas upp. Foto: Natacha Pisarenko/Scanpix.

Slutfas i räddningsaktion inleds på onsdag

Evakueringen av de 33 instängda chilenska gruvarbetarna kommer sannolikt att inledas på onsdag. Det sa inatt den chilenske gruvministern Laurence Golborne.

Det var en nöjd och överraskande lugn Laurence Golborne - den chilenske gruvministern som blivit närmast en nationalhjälte - som gav det efterlängtade beskedet att evakueringen, om inget oförutsett händer, kommer att inledas på onsdag.

Golborne, liksom tusentals andra chilenare och fram för allt de anhöriga, har under de dryga två månader som de 33 gruvarbetarna varit instängda 700 meter under jordytan, genomlevt så många känslostarka ögonblick att det nästan känns som ett under att allt snart är över.

Enligt gruvministern är det bara hundra meter av det 650 meter djupa schaktet som behöver förstärkas med stålplattor innan den specialhiss som den chilenska flottan tillverkat kan skickas ned och en för en hämta upp de 33.

Men det kommer att ta tid, drygt en timme för var och en.

Något liknande har aldrig tidigare skett någonstans i världen. Och hela Chile står på tå av spänning.

Om det går bra är det en enastående triumf, en seger som kan lyfta hela landet. Om inte - det är ett alternativ som ingen längre vill eller ens kan tänka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".