Wei Jingsheng är en av kritikerna.

"Fel val av fredspristagare"

Efter att årets fredspris tilldelades den oppositionelle kinesiske skribenten Liu Xiaobo har myndigheterna i Kina gjort sitt bästa för att tysta ned firandet bland oppositionella. Men pristagaren har också fått kritik från exilkineser i USA för att inte vara tillräckligt radikal.

Årets fredspristagare Liu Xiaobo har fortfarande inte haft möjlighet att förmedla sig med omvärlden. Hans hustru Liu Xia har fått sina telefoner avstängda av kinesiska myndigheter, men ska enligt uppgifter vara i Liaoningprovinsen för att besöka honom i fängelset.

Bland de oppositionella i Peking som ville fira Nobelpriset greps ett antal - och vissa har ännu släppts av polisen, eller har tvingats att lämna Peking.

Nu kommer också kritik från USA mot Nobels fredspristagare, för att han inte skulle vara tillräckligt radikal.

Det är bland andra den kinesiske veterandissidenten Wei Jingsheng, som var med om att starta den kinesiska demokratirörelsen på 70-talet, som inte tycker att Liu Xiaobo är lämplig. Han kallar Liu Xiaobo för reformist och hävdar att hans sätt att arbeta uppmuntrar till samarbete med Kommunistpartiet och fördröjer ett regimskifte i Kina.

Wei Jingsheng tillbringade själv tjugo år i kinesiskt fängelse innan han tvingades i exil i USA och var tidigare aktuell bland kandidaterna till Nobels fredspris.

Fredspristagaren Liu Xiaobo var aktiv i de kända demonstrationerna 1989 och avtjänar nu ett elvaårigt fängelsestraff efter att ha satt samman manifestet Charta 08, som kräver flerpartidemokrati och mänskliga rättigheter i Kina och som fått ett brett stöd bland den intellektuella oppositionen här i landet.

Efter att den kinesiska regeringen krossade demokratirörelsen och gav armén order om att skjuta mot civila kring Himmelska fridens torg 1989 har oppositionen i Kina använt andra metoder än gatudemonstrationer, bland annat avslöjande medborgarjournalistik på nätet och regeringskritiska advokaters arbete för att myndigheterna ska tvingas tillämpa sina egna lagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".