Bybor röstar i Arasjan. Foto: Alexander Zemlianisjenko/Scanpix.

Valet kan stöpa om Kirgizistan

Nu pågår Kirgizistans parlamentsval som är tänkt att förändra landets politiska system. Kirgizistan är det första landet i Centralasien med en parlamentarisk demokrati i stället för presidentstyre.

 |

– Vi har haft två tjuvar vid makten under de senaste 20 åren - det får vara nog nu, säger 61-årige Tilegen och syftar på de tidigare kirgiziska presidenterna Akajev och Bakijev.

Tilegen har just röstat i en vallokal i huvudstaden Bisjkek och han säger att landets öde avgörs idag.

Av fem och en halv miljoner invånare är drygt hälften röstberättigade, men många kommer inte att kunna delta i valet eftersom de är mantalsskrivna någon annanstans än där de faktiskt bor och arbetar.

Dessutom befinner sig hundratusentals kirgizer utomlands för att arbeta och bara i Ryssland är idag närmare 20 röstningsställen öppna för kirgiziska medborgare som vill delta i parlamentsvalet.

För första gången sedan Sovjetunionens fall kan ingen i Kirgizistan förutsäga vilket parti som kommer att bli det största. Alla som Ekot har talat med säger att de den här gången sluppit påtryckningar inför valet.

– Inte ett enda parti har utövat påtryckningar, säger Tatiana som tillhör den ryska minoriteten i Kirgizistan. Hon arbetar som lärare och i tidigare val har hon både på jobbet och i hemkvarteren blivit tillsagd hur hon ska rösta.

Många av politikerna som kandiderar i dagens parlamentsval har någon gång tidigare arbetat under förre presidenten, som avsattes genom en revolution i våras. Och det får en del av väljarna att tvivla.

– Det gäller att titta på vad de har gjort tidigare för folket och för Kirgizistan och inte vad de lovar att de ska göra i framtiden, säger 21-åriga Begaim.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".