EU:s utvidgning får konsekvenser för miljön

Tillväxten i EU:s tio nya medlemsländer kan leda till en sämre miljö. Miljöminister Lena Sommestad säger till Ekot att till exempel det polska jordbruket kan komma att använda mer handelsgödsel och mer bekämpningsmedel. Dessutom kan ett ökande välstånd leda till ökad biltrafik i de nya medlemsländerna.

– Vi hoppas nu att det ska komma igång en god ekonomisk tillväxt i de nya medlemsländerna, men den kommer också att medföra problem. Det finns en risk att det polska jordbruket kommer att använda mer konstgödsel när det moderniseras och mer bekämpningsmedel. Människor i Östeuropa kommer att köpa fler bilar och det finns risk att man övergår till sämre transportsystem i de nya EU-länderna, säger Lena Sommestad.

Det är tillväxten i de nya medlemsländerna, som faktiskt kan orsaka problem för miljön.

När 15 EU-länder blev 25 på lördagen är det tio nya länder, som konkurrerar om att sälja varor, som till exempel varor från det polska jordbruket, till EU:s 450 miljoner invånare.

Strängare miljöregler för alla
Men Lena Sommestad säger också att de strängare miljöreglerna inom EU kommer att gälla och omfatta länder, som förut inte haft samma hårda regler. Därför är hon mycket nöjd med att de här länderna är med i EU.

– Det handlar om att vi verkligen är med och ser till att när vi får en snabb ekonomisk tillväxt i Östeuropa får en hållbar tillväxt. Det är en utmaning för hela Europa, säger Lena Sommestad.

Sverige har under flera år drabbats av andra länders föroreningar i Östersjön eller i luften som blåser in över landet.

Utsläpp minska på sikt
80 procent av de försurade utsläppen i luften kommer från andra länder. De utsläppen upphörde inte automatiskt på lördagen, utan under en tioårsperiod kommer utsläppen att minska, när miljöreglerna gäller fullt ut i alla länder.

Det gäller framför allt reningen av avlopp, där mycket stora investeringar måste göras.

Nu samsas länder från Öst- och Centraleuropa med medelhavsländer, västeuropeiska och nordiska länder.

Olika kulturer inom miljöområdet ska smältas samman. Enligt Lena Sommestad borde det inte automatiskt leda till problem.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".