1 av 3
Dammbrottet i västra Ungern. Foto: Pelle Zettersten / Sveriges Radio.
2 av 3
Grävmaskin som står på raserat hus, här bygger man barriären. Foto: Pelle Zettersten / Sveriges Radio.
3 av 3
Soldater spolar av sig det giftiga röda slammet. Foto: Lajos Nagy/Scanpix.
Ungern

Barriär ska rädda olycksdamm från total kollaps

I Ungern fortskrider evakueringsplanerna för tusentals invånare, och militären är satt i beredskap, i väntan på att en andra våg av giftigt slam ska tränga igenom när en skadad damm brister, sannolikt inom de närmaste dygnen. Arbete pågår med att försöka bygga nya skyddsvallar runt dammen, alltmedan sprickorna i den befintliga muren vidgas allt mer under trycket från slammet från aluminiumfabriken MAL. Om dammen kollapsar helt väntas ytterligare miljoner kubikmeter giftslam välla ut.

Det ligger ett tjockt, leraktigt slam kvar i dammen och det kommer att läcka ut om muren brister. Myndigheterna tror att den kommer att göra det och därför byggs nu en barriär.

Enligt myndigheternas uträkningar kommer det tjockflytande slammet att röra sig långsamt och flytta sig mellan 500 meter till en kilometer om allt läcker ut. Barriären uppförs 1,2 kilometer från dammen.

Militärer, poliser och arbetare finns på plats vid dammen.

Man undersöker också muren med borrar för att se hur den ser ut i botten. Den har troligen underminerats av vätska, enligt myndigheterna.

Enligt myndigheterna omkom sex personer vid själva olyckan i måndags i Kolontár. Ytterligare en person dog senare på sjukhus och en saknas fortfarande.

En expert från EU-kommissionens grupp för civila katastrofer har anlänt till Ungern och i morgon kommer ett helt EU-team hit. Det ska bidra med kunskap när det gäller till exempel sanering av mark.

För att få bort den tjocka massa som täcker marken krävs att man bokstavligen gräver bort det översta jordlagret.

Hur mycket som ändå sipprar ner till grundvattnet och hur stora ekologiska effekter den här olyckan kommer att få på sikt går inte att säga i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".