Liu Xia. Foto: AP Photo/Kyodo News/Scanpix.
Kina

Fredspristagaren Liu Xiaobo fick träffa sin hustru

Den fängslade kinesiska dissidenten Liu Xiaobo fick i dag nyheten om att han fått Nobels fredspris, det meddelar hans hustru sedan hon besökt honom.

Två dagar efter utnämningen i Oslo fick Liu Xiaobo nyheten om att han fått Nobels fredspris för sitt långvariga engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter i Kina.

Liu Xiaobo grät när han fick veta om priset, berättar hans hustru Liu Xia för norska Dagbladet i ett brev efter att hon besökt honom i fängelset i dag.

Enligt brevet framgår att Liu Xiaobo dedicerar priset till de aktivister som dog när 1980-talets demokratirörelse krossades den 4 juni.

Fredspristagarens hustru Liu Xia sattes i husarrest och fördes bort från Peking av polis efter tillkännagivandet, och hon säger genom twitter-meddelanden att hon inte vet när hon kommer att bli fri.

Även andra oppositionella har gripits och hålls i förvar eller har förts bort från Peking, i ett försök från myndigheternas sida att tysta ner nyheterna om den kontroversiella Nobelpristagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".