Nu har valaffischerna tagits bort.

Kirgiziskt val viktigt för stabiliteten

I Kirgizistan har vallokalerna nu stängt i det parlamentsval som kan bli avgörande för stabiliteten i både landet och hela Centralasien.

Läs också

BAKGRUND

– Vi hjälper till att upprätthålla ordningen så att valet kan genomföras lugnt och fredligt, säger en av de tre unga männen med armbindlar utanför vallokalen i Kirgizistans huvudstad Bisjkek.

De vill inte säga sina namn men de är några av flera hundra frivilliga som har förstärkt säkerheten i Bisjkek under dagen.

I landets södra delar har extra inkallad polis och militär patrullerat gatorna i städer som Osj och Jalalabad. Oron är stor för att de blodiga sammandrabbningarna i juni mellan olika etniska grupper ska blossa upp på nytt men hittills har inga allvarliga incidenter rapporterats.

Parlamentsvalet i Kirgizistan följs också uppmärksamt av andra länder. Både Ryssland och USA har militärbaser i norra Kirgizistan och valutgången kan påverka deras förutsättningar.

Vissa Kirgiziska politiker har nyligen signalerat att de är missnöjda med det ekonomiska avtalet med Ryssland för dess militärbas, en överenskommelse som gjordes på 1990-talet.

USA, som använder sin bas utanför Bisjkek för omlastning av trupptransporter in i närliggande Afghanistan, hotas också av höjda avgifter och måste snart förhandla om en förlängning av tillståndet. Dessutom vill Kirgizistans grannland Kina ha lugn och stabilitet i regionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".