Ingen brådska utreda socialförsäkringarna

Beskeden i kanslihuset är mycket vaga om vilket arbete som pågår för att göra en översyn av de svenska socialförsäkringarna. Hittills finns varken besked om vilka socialförsäkringar en sådan utredning ska granska, eller syftet med utredningen.

I slutet på förra året sa statsminister Göran Persson att en bred utredning skulle tillsättas till våren.

– Det är möjligt att vi där måste göra en reform av samma slag som vi gjort i pensionssystemet. Att vi har en basal finansiering från samhället, att vi därutöver har avtalsfinansierade tillägg och att det på toppen kan finnas en individuell försäkring. Det är värt att pröva och i grunden utreda, sa statsminister Göran Persson i riksdagen i november förra året.

Persson motiverade sitt ja till en utredning med att den offentliga sektorn har ont om pengar.

Han sa till journalisterna i riksdagen att han tänkte sig att sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen och kanske a-kassan, skulle kunna betalas efter samma modell som pensionerna.

Individens utgifter för försäkringarna skulle öka och statens minska, bekräftade statsministern.

Olika bud från ministrarna
Det dröjde bara en dag. Sedan slog socialförsäkringsministern Berit Andnor fast att föräldraförsäkringen inte skulle ingå i en översyn. Troligen inte a-kassan heller.

Efterforskningar av vilket arbete, som pågår på socialdepartementet ger klent resultat.

Alla hänvisar till en tjänsteman, som än så länge inte har något att säga, varken om vad man ska utreda eller med vilken inriktning.

De övriga partier som lovades en plats i arbetsgruppen, har än så länge inte hört av regeringen. Ministern själv, Berit Andnor, vet inte när översynen kommer. Den verkar inte vara nära förestående.

– Vi har inte kommit så långt än, säger Berit Andnor.

LO-ledningen tog emot Göran Perssons överraskande utspel med artigt intresse, men markerade att blotta tanken på privatisering av socialförsäkringar, eller högre egenavgifter i a-kassan, är iskalla förslag för LO:s del.

Vänsterpartiet talade om svek.

Den interna debatten pågår alltså och frågan bereds i flera departement, som det heter.

Rädsla för att peta i systemet
Iréne Wennemo, utredningschef på LO, har en förklaring till varför.

– Det finns en väldig rädsla för att peta i socialförsäkringar, som fungerat bra och bygger på bra principer. Det finns också en rädsla att det här är ett steg mot en privatisering av socialförsäkringarna. Den oron ska man ta på allvar, säger Iréne Wennermo.

– Samtidigt finns också en oro för att man tillsätter utredningar som plötsligt kan landa i slutsatser som ligger väldigt långt borta från vad partimajoriteten tycker är vettigt. Så därför finns en rädsla att dra igång ett utredningsarbete som man inte vet var det tar vägen, säger Iréne Wennemo.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista