Ekot granskar hemsjukvården - faktaruta

Ekots granskning av hemsjukvården

Eftersom antalet vårdplatser på sjukhusen minskat drastiskt det senaste decenniet, har det medfört att fler patienter får sjukvård i hemmet. Denna ges företrädesvis av hemtjänst och distriktssköterskor.

Ekot har genom intervjuer med forskare, handläggare, personal och patienter försökt få en bild av hur hemsjukvården fungerar. En genomgång av anmälningar och andra ärenden om hemsjukvården i Socialstyrelsens diarier har gjorts och fakta har också hämtats ur flera myndighetsrapporter, bland annat från Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och landsting och landstingsrevisorerna i Stockholm.

Omkring 250 000 personer i Sverige fick 2008 vård inom hemsjukvården, enligt Socialstyrelsen. De allra flesta är över 65 år och majoriteten är kvinnor.

Det finns många typer av hemsjukvård och det används olika förkortningar för verksamheten på olika håll i landet:

ASIH - avancerad sjukvård i hemmet
AHS - avancerad hemsjukvård
MOH - medicinskt omfattande hemsjukvård
SAH - sjukhusansluten hemsjukvård
LAH - lasarettsansluten hemsjukvård
Källa: Hemsjukvård i förändring, rapport från Socialstyrelsen 2008

I Socialstyrelsens rapport "Hemsjukvård i förändring - en kartläggning av hemsjukvården i Sverige och förslag till indikatorer" konstateras bland annat att allt fler patienter får hemsjukvård och att det ställer ökade krav på läkare och sjuksköterskor. Undersökningen visar dock att tillgången till sjukvårdspersonal inte är tillräcklig.  Den visar också att tillgång till olika undersökningar och behandlingar varierar beroende på vilken huvudman som har ansvaret för hemsjukvården. Vården ges därmed inte på lika villkor enligt Socialstyrelsen.

Man konstaterar också att antalet delegeringar per sjuksköterska är så omfattande att det strider mot Socialstyrelsens delegeringsföreskrift. Detta är oacceptabelt, skriver styrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".