Tzipi Livni talar med gästarbetares barn inför barnens första skoldag i Israel. Foto: Ariel Schalit/Scanpix.

Hård kritik mot israeliskt lagförslag

I Israel är oppositionsledaren och Kadima-partiets ordförande, Tzipi Livni, mycket kritisk mot den israeliska koalitionsregeringens lagförslag om att alla nya medborgare i Israel måste svära trohet mot Israel som en judisk och demokratisk stat.

Premiärminister Benjamin Netanyahu regering godkände lagförslaget på sitt söndagsmöte.

--Vad vi har sett idag är det när politik är som sämst. Den känsliga frågan om Israels existens som en judisk och demokratisk stat har blivit föremål för politisk hästhandel, säger Tzipi Livni, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

– Det här förslaget bidrar inte till målet att behålla Israels status som en judisk stat med lika rättigheter för alla medborgare. Tvärtom, säger Livni, det spär på inrikeskonflikter och skadar Israels internationella anseende.

– Israels regering har blivit underordnad utrikesminister Avigdor Liebermans parti Yisrael Beiteinu och dess fascistiska doktriner, säger den israeliska oppositionsledaren.

Hon påpekar också att inget annat land i världen skulle tvinga sina medborgare eller de som söker medborgarskap att svära trohet till en ideologi.

Liebermans Yisrael Beiteinu har en lång lista med så kallade "lojalitets-lagar" som partiet skulle vilja få igenom och som många betraktar som ren diskriminering mot Israels arabiska invånare, en femtedel av befolkningen.

I det lagförslag som Netanyahus regering antog på söndagen ville utrikesminister Lieberman egentligen ha med att också alla Israels nuvarande medborgare inklusive araberna måste svära en lojalitets-ed om att Israel är en judisk stat och att alla som vägrade skulle bli av med sitt medborgarskap.

Ledamöter från Arbetarpartiet som också ingår i den israeliska koalitionsregeringen röstade emot det nya lagförslaget och uttrycker också kritik mot det.

Innan det nya lagförslaget går igenom måste parlamentet, Knesset, godkänna det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".