Alfred Nobel-mynt med choklad i. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Ekonomipriset tillkännages i dag

I dag är det dags att tillkännage det sista av Nobelpriserna. Det är också det yngsta och av finsmakarna kallat det oäkta priset, och som formellt heter Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Tidigast klockan 13 i dag presenteras årets vinnare av Kungliga Vetenskapsakademien, så allmänheten vet vad som gäller.

Vad som gäller för att få själva priset är det många som spekulerar om.

Världsekonomin har just genomlevt sin värsta kris sedan 30-talsdepressionen. Tillväxten hamnade på minussiffror i större delen av den industrialiserade världen. Världshandeln minskade förra året för första gången sedan 1945.

Och det är inte slut än när regeringar ska försöka lösa ekvationen med sparpaket och budgetunderskott och stor arbetslöshet.

Många har skyllt på skenande marknader som ansvariga för det som hände. Allt för fria tyglar har lett till spekulation och bubblor som brast.

Därför antas ekonomisk forskning kring teorier om perfekta marknader inte stå så högt i kurs i år. Teorier som bygger på matematiska modeller kryddade med komplicerade logaritmer.

Nä, nu anses teorier om tillväxt och ekonomisk utveckling kunna fånga priskommitténs beslut. Vad är det som ger tillväxt, vilka är förutsättningarna för tillväxt?

Att nämna några namn på förhand vore att skapa onödiga mysterier hos allmänheten. Med få undantag är ju Nobelpristagare endast kända i trängre akademiska kretsar. Men man hamnar nog ganska nära om man gissar på man och nordamerikanskt universitet.

Förra året blev det en högoddsare med kombinationen kvinna och nordamerikanskt universitet.

Mer känt är avkastningen på Nobelkapitalet. 2009 års kraftiga börsuppgång innebar att avkastningen på Nobelstiftelsens kapital steg med 14,4 procent efter nedgången på 19 procent efter börsraset 2008.

Vinsten redovisas till 373 miljoner kronor.

Marknadsvärdet på aktieportföljen som vid senaste årsskiftet utgjorde 53 procent av stiftelsens samlade värdepappersinnehav steg med 27,3 procent. Obligationsportföljens avkastning steg med 3,9 procent.

Det innebär att Nobelpriserna i år hamnar på oförändrade nivåer. I reda pengar betyder det 10 miljoner kronor var till pristagarna i litteratur, fysik, kemi, medicin och fred även i år.

Riksbanken står för ekonomipriset till Alfred Nobels minne och det är också på 10 miljoner kronor.

Ekonomipriset

Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap instiftades i samband med Riksbankens trehundraårsjubileum 1968. Banken delar ut priset varje år till "den eller de personer som inom ekonomisk vetenskap utfört ett arbete av framstående betydelse".

Pristagaren utses av Kungliga Vetenskapsakademien enligt samma principer som gäller för Nobelpriset. Prissumman är tio miljoner svenska kronor, samma som för Nobelpriset, och betalas ut av Riksbanken. Vid flera pristagare delas summan lika mellan dem.

Källa: Riksbanken (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".